Slimáci jsou neúprosní a dokáží zlikvidovat celou vaši úrodu. Jejich invazi se můžete bránit

 Zahrada 
18. května 2022 12:52 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Slimáci dokážou zlikvidovat celou úrodu Depositphotos
Slimáci, zejména plzák španělský, jsou schopni zlikvidovat doslova celou úrodu. Jejich invazi se ale můžeme bránit. A to i bez chemie. I když jsou slimáci pohromou všech zahrádkářů a pěstitelů, nezoufejte. Ukážeme vám nejúčinnější metody, jak přírodní cestou zlikvidovat slimáky.

Slimáci ožerou okrasné květiny, bylinky, saláty a další zeleninu. Jsou neúprosní a pokud se nezasáhne včas, zlikvidují celou úrodu. U nás se vyskytuje hned několik druhů, největší škody však napáchá plzák španělský. Ten likviduje také okrasnou zahradu, zkrátka vše, co mu přijde do cesty. O něco méně žravý je český plzák lesní. S terminologií si není třeba lámat hlavu, všichni je označují obecně za slimáky.

Pokud jste slimáky na zahradě zaregistrovali, je potřeba začít s jejich likvidací co nejdříve a zavést určitá opatření, jinak se přemnoží a vy byste mohli přijít o celou úrodu. Babských rad na to, jak účinně likvidovat slimáky, je celá řada. Stejně tak je na trhu spousta chemických přípravků na jejich hubení. My se s vámi však podělíme o 4 nejúčinnější metody, jak vyhrát boj se slimáky.

Napichujte ve správný čas

Mnozí zahrádkáři a pěstitelé se shodují na tom, že nejúčinnější metodou, jak likvidovat slimáky a zabraňovat v jejich přemnožení, je ruční sběr napichováním. Postačí vám dřevěný klacek s ostrou ořezanou špičkou, na kterou budete slimáky napichovat a kyblík, kam je budete házet.

Nejdůležitější je však načasování. Vyrazte na kontrolu zahrádky vždy ráno, poté večer za tmy. Stejně tak je běžte sesbírat vždy po dešti. Slimáci se umí dobře schovat, prohlédněte hlavně místa pod prkny, květináči nebo kameny. Jakmile budete mít hotovo, slimáky vyhoďte do popelnice s bioodpadem.

Vytvořte slimákem překážky

Znesnadněte slimákům lézt do záhonů. Existuje celá řada povrchů, které slimáků rozhodně nesvědčí a znemožňují jim pohyb. Nasypte proto kolem záhonů štěrk, písek, drcenou kůru nebo vápno. Velmi efektivní je také popel, piliny, sůl a skořápky z vajíček. Vše můžete podpořit tím, že danou překážku ještě zalijete kávou a posypete lógrem. Kofein je totiž pro plže smrtelně jedovatý jed, který je zároveň odpuzuje.

Nastražte pasti

Slimáci se rádi na zahradě ukrývají pod různými věcmi, v zákoutí, ve vlhku a temnu. Nastražte na ně past. Umístěte na zahradu například nějaké vlhké prkno, starou mokrou plachtu, fólii nebo nějaký pytel. Účinnost pasti podpoříte tím, že do ní dáte ještě například kousek ovoce nebo zeleniny. Ráno budete překvapení, kolik slimáků bude v pasti ukrytých.

Vyrobte si plžovzdornou zahradu

Existuje několik rostlin, které slimákům doslova zapáchají. Pokud si tyto rostlinky vysadíte rovnoměrně do každého záhonu, nebude mít po slimácích ani památky. A o jaké rostliny se jedná? Je to rozhodně petržel, měsíček a šalvěj. To jsou naprostí favoriti. Vaši plžovzdornou zahradu můžete podpořit ještě tím, že tam budete mít ježka nebo ještěrku, kteří si na slimácích velmi rádi pochutnají. Dále čtěte: Co zasadit kolem jahod. Osm rostlin, díky kterým se budete těšit z bohaté úrody.

Zdroj: dengarden.com, gardeningknowhow.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve