Spravný podzimní řez pivoněk zajistí jejich vitalitu a bohaté kvetení pro příští rok. Pozor však na sterilizaci nástrojů, tyto rostliny jsou citlivé na bakterie

 Zahrada 
24. září 2022 09:00 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V České republice je nejčastěji pěstovaná pivoňka lékařská Pixabay
Pivoňky patří mezi rostliny s nejkrásnějšími květy, a proto si je mnozí s oblibou pěstují na svých zahradách. Péče o pivoňky není nikterak náročná, avšak na podzim potřebují bez výjimky prořezat a ochránit před mrazy. V tomto článku vám proto poradíme, jak na správný podzimní řez pivoněk, aby vám napřesrok kvetly jako divé.

Pivoňky (lat. Paeonia) je jediným rodem z čeledi pivoňkovitých. Jedná se o velmi známou rostlinu v okrasném zahradnictví, přičemž je k dostání již zhruba 35 druhů pivoněk. Kromě toho, že jsou pivoňky jedny z nejkrásnějších rostlin, které si můžete na zahradě zasadit, tak se hojně uplatňují i jako řezané květiny.

Pivoňky na našich zahradách

Jak již byl řečeno výše, existuje opravdu mnoho druhů pivoněk a stále se šlechtí nové kultivary. V České republice se však nejčastěji setkáte s pivoňkou lékařskou a pivoňkou bělokvětou. Poslední dobou se však stávají více a více populární také pivoňky křovité či divoce vypadající pivoňky tenkolisté. Každopádně, ať už na zahradě pěstujete jakoukoli, je nutné ji na podzim věnovat důkladnou péči. Ta se odvíjí od toho, zda pěstujete pivoňky dřevité nebo bylinné.

Řez dřevitých pivoněk

Pakliže pěstujete na pivoňku dřevitou, tak jistě zaznamenáváte, že její listy na podzim vždy opadají. Zde tedy postačí, když listy posbíráte, aby okolo pivoňky nezačaly zahnívat a na jaře zdřevnatělé výhony znovu obrazí. Pokud už před zimou pozorujete, že některé výhony jsou suché nebo jinak napadené, pak je rozhodně odstřihněte, doporučuje specialista na zahradnictví Jan Záhorský.

Řez bylinných pivoněk

U bylinných pivoněk je však podzimní péče odlišná, neboť se doporučuje ostříhat jak listy, tak i výhony. Dle specialisty na zahradnictví Jana Záhorského. byste však měli počkat dokud dokonale neseschnou. Jen tak zajistíte, že se živiny budou moci vrátit zpět do hlízovitých kořenů. Co se samotného sestřihávání týká, doporučuje se odstraňovat výhony těsně nad zemí, abyste zabránili napadaní pivoňky houbovými chorobami z půdy.

Sterilizujte nástroje

Velice důležité je, abyste si nejdříve si sterilizovali nástroje, které budete používat. Pivoňky jsou citlivé na bakterie, které by se mohly špinavými nůžkami dostat do rány. 

Jak ochránit pivoňky před mrazem

Poté, co budete mít pivoňky podle jejich druhu správně prostříhané, nastává další krok, a to ochrana před mrazem. U bylinných pivoněk se doporučuje ochrana zejména první rok po výsadbě, neboť později jsou již mrazuvzdorné. Co se týká dřevitých pivoněk, ty je vhodné ochránit například vrstvou mulčovací kůry. Nikdy však nepoužívejte k ochraně pivoněk jejich vlastní řezané listy. Psali jsme také: Odrůdy rostlin, které byly vyšlechtěné na počest královny Alžběty II. Pěstovat je můžete i na své zahradě.

Autorský článek, další zdroj: gardeningknowhow.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47