Vyhněte se chybám při aplikaci antiparazitních přípravků, i u nich hrozí předávkování

 Mazlíčci 
24. března 2021 08:34 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Začíná sezona klíšťat, blech a dalších psích nepřátel Depositphotos
I když bydlíte v městské zástavbě, zřejmě se nevyhnete tomu, aby si váš pes z vycházky nepřinesl občas alespoň klíště. A pokud bydlíte blízko přírody, vytahování breberek z kožichu možná patří k vašim každodenním starostem. Proto existují antiparazitní přípravky. Je jich více druhů, proto byste měli znát pravidla, kterými byste se měli řídit, abyste svým mazlíčkům spíše neublížili.

Každý přípravek má jinou formu, jinak se aplikuje a samozřejmě záleží i na velikosti psa, a tím pádem i na potřebné množství účinné látky.

Rozdělení antiparazitních přípravků

Existují v podstatě tři základní formy přípravků, které jsou k dostání v lékárnách, zverimexech či u veterinárních lékařů. Jedná se o obojky, pipety neboli takzvané spot-ony, a spreje. Každé zvíře snáší tyto přípravky jinak a na každé účinkuje něco jiného. Zatímco některý pes přečká celou sezonu díky obojku bez úhony, jiný přijde ze stejné procházky ověšen novými přírůstky. Je proto potřeba vysledovat, který přípravek je pro vašeho miláčka nejlepší a ten používat.

Hlavní zásada používání

Velmi důležitá je však jedna zásadní věc, a to, že nikdy nesmíte kombinovat více zmíněných přípravků najednou. V žádném případě nesmíte psovi aplikovat pipetu a zároveň používat antiparazitní obojek. Velmi reálně totiž hrozí, že jej předávkujete a způsobíte mu nepříjemné zdravotní problémy. Ty se mohou projevovat například svěděním, zarudnutím kůže, nervozitou nebo neklidem.

Přechod na nový přípravek

Také v případě, že přecházíte od jednoho přípravku k druhému, měli byste mezi použitím jednotlivých přípravků ponechat dostatečně dlouhou dobu. Odborníci uvádějí rozpětí alespoň jednoho měsíce. Pokud jste již tuto chybu udělali, psa důkladně osprchujte a omyjte šamponem na citlivou pokožku, ať již dětským nebo psím, ovšem v žádném případě antiparazitním. Pokud by potíže přetrvávaly i nadále, raději vyhledejte veterináře, který vašeho pejska prohlédne a rozhodne, zda nebude třeba nasadit antihistaminika. Čtěte také: Když se u psa objeví blechy, zakročte rychle a razantně.

Čtěte příbalové informace

Před každou aplikací jakéhokoliv antiparazitního přípravku si vždy důkladně přečtěte příbalovou informaci, abyste věděli, jakou dávku pro vašeho psa zvolit. Toto pravidlo platí, ať se jedná o spot-ony nebo o obojky, u nichž se již při koupi volí správná délka. Čím větší obojek, tím vyšší účinná látka je v něm obsažená. Pokud si nejste při výběru antiparazitního přípravku jistí, nechejte si poradit ve specializované prodejně nebo rovnou od vašeho veterináře. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod