Nekupujte drahé vybavení pro hlodavce. Vyrobte si ho a zužitkujte domácí materiál

 Mazlíčci 
10. června 2022 11:40 / Michael Veselý
  0
📷
2 fotografie v galerii
Činčila odpočívající na poličce. Se svolením Michaela Veselého
Nejen psy a kočky, ale i drobnější mazlíčci už v dnešní době a mívají klece nádherně vybavené k jejich pohodlí. Nejrůznější domečky, mosty, žebříky, poličky, hamaky, tunely a mnoho dalšího zpříjemňují životy hlodavcům, kteří se stali plnohodnotnými členy některých rodin. V obchodech je ale podobné vybavení až přehnaně drahé, většinu hraček však lze snadno vyrobit z materiálu, který se vám možná válí doma a na nic jiného se nehodí.

Možná si ještě pamatujete dobu, kdy se morčata a králíci chovali v klecích 60 x 30 centimetrů. To už je dnes spíše výjimkou, protože mnoho majitelů se snaží svým miláčkům zajistit srovnatelné životní podmínky na jaké jsme zvyklí u psů či koček. Mnoho králíků je dnes chováno v bytě, a klec jim slouží pouze jako místo, kam chodí na záchod a pro krmení. Na sociálních sítích běžně kolují fotografie králičích pelíšků, koberců, závěsných domků pro potkany nebo činčily a křeččích prolézaček nebo dokonce hradů.

Toho, že majitelé o své mazlíčky svědomitěji pečují však využili i obchodníci. Trh sice zásobují větší škálou doplňků do klecí, ceny ale bývají vysoké v porovnání s tím, kolik produkty vydrží. Myši a křečci jsou na tom ještě dobře, domeček pro ně přes internet seženete za 100 korun. Větší hlodavci jako činčila nebo králík už se prodraží a nejlevnější domky pro ně se pohybují od 300 korun, ale v kamenných obchodech za ně klidně zaplatíte i 500 korun, jak jsme se přesvědčili například v chovatelských potřebách. Za obyčejné závěsné hamaky dáte také přinejmenším 100 korun a stejná je i cena tunelů pro potkany nebo fretky. To může být únosné, pokud máte zvířátko jedno, ale pro chovatele nebo větší milovníky jsou už takové ceny příliš. Podstatné totiž je, že nejde o jednu investici na celý život zvířete. Kupříkladu spotřeba dřevěných domků je 2-3 obydlí ročně na jednu činčilu. Hlodavci totiž své bydlení rádi předělávají podle vlastních představ, až z něj nic nezbyde.

Kupovat drahé vybavení se ve skutečnosti vůbec nevyplatí. Zamyslete se, jestli se vám náhodou doma nepovaluje nevyužité oblečení, třeba tílko, do kterého se chytáte zhubnout už druhým rokem. Nenechali jste si poličku nebo konferenční stolek, který se rozbil, ale nenašli jste čas jej vyhodit? Takové staré krámy mohou být skvělou příležitostí, jak vybavit klec a zabít dvě mouchy jednou ranou. Zvířata obvykle nepotřebují profesionálně ušité dečky, důležité je, aby hračka splnila svůj účel.

Jak na tunely a hamaky

Bezpochyby nejjednodušší na výrobu jsou zmiňované tunely. Jak už bylo řečeno, mazlíci si ne vždy nového vybavení váží. Obvykle své nadšení projeví náležitou estetickou úpravou, která zapříčiní, že hračky musíte stále dokola měnit. Praktické je proto zužitkovat staré oblečení, které byste stejně časem vyhodili. Ideální příležitost k tomu dávají mikiny z fleecu či jiného měkkého nepáravého materiálu. Ustřihněte rukáv a je jen na vás, jestli budete chtít do tunelu vystřihovat otvory nebo nějak zašívat okraj. Pro upevnění je ideální přišít do rohů poutka například ze starých tkaniček.

Dalším oblíbeným doplňkem klecí bývají různé druhy hamak a závěsných domečků. Pro ty méně znalé, je vhodné zmínit, že mohou mít i více pater, ale klasická hamaka je v podstatě látkový čtverec se čtyřmi poutky pro zavěšení stejně jako tunel. Pokud máte doma šicí stroj nebo ovládáte alespoň jeden základní steh, výroba hamaky by vám neměla zabrat více než hodinu času.

Potřebujete k tomu dvě měkké látky, ideálně pokud jedna z nich bude opět fleece. Stačí vystřihnout dva čtverce, přiložit na sebe a ze třech stran sešít. Poté látky otočte lícem ven a mezi ně můžete vložit i výplň například v podobě vaty, pokud chcete houpačku vylepšit. Poslední stranu sešijete zvenku. Poutka z tkaniček nebo obdobného materiálu pak přišijete do rohů podobně jako v předchozím případě. Pokud máte stroj, bývá jednodušší všít poutka přímo dovnitř mezi vrstvy. Výhodou doma vyrobených hamak je, že si můžete sami zvolit motiv, který vás osloví. Mnoho chovatelů využívá například dětské oblečení s kreslenými obrázky, které už odrostlé děti neobléknou.

Hrátky se dřevem

Většina hraček pro hlodavce je, nebo by alespoň měla být, dřevěná, protože si o něj mohou brousit zuby. V letních měsících je domek ze dřeva vhodný, protože se zevnitř nezapařuje. Většinu dřevěné výbavy, kterou si koupíte v obchodě, však můžete snadno vyrobit doma, záleží jen na vaší zručnosti.

Rozhodně není pravda, že by se domky pro hlodavce musely lepit. Můžete klidně použít hřebíky, které v mnoha případech používají i certifikovaní výrobci. Jen nezapomeňte dát pozor, až váš miláček bydlení zdevastuje natolik, že začnou vyčnívat ven. V takové chvíli jdou na řadu kleštičky a vytažení. Nemusíte být kutil, abyste zvládli naměřit a uříznou pár prkýnek. Pro úplně nejjednodušší variantu domečku stačí čtyři a přední strana boudy může zůstat otevřená. Ti šikovnější mohou malou pilkou vyřezat otvory jako vchod a okna. Abyste si práci usnadnili, raději to ale udělejte před tím, než stlučete domek dohromady. V závěru podotýkám, že výrobou domečku strávíte zhruba hodinu. Nemusíte nikam jezdit, nic objednávat a zejména v případě větších mazlíčků, jako jsou králíci nebo morčata se to vyplatí i finančně.

Pokud byste přece jen chtěli domek slepit, protože s kladívkem si nerozumíte, nebo na něm chcete nechat vyřádit ratolest, použijte netoxické lepidlo z kaučukové směsi nebo směsi celulózy. Vybírat můžete například mezi akvaristickými lepidly, která jsou přímo určena k použití do zvířecích ubikací a udrží pohromadě i poškozené sklo.

Podobným způsobem vytvoříte i nejrůznější mosty, poličky nebo žebříky, stačí doma najít nevyužitou polici ze skříně nebo jakékoliv staré prkno. Kdo je hravý a má více volného času, může bydlení hlodavcům pořádně vylepšit. Domečky mohou mít klidně více pater a třeba i terasu. Ideální pro estetické dotváření obydlí jsou špejle, které seženete v papírnictví nebo dřívka od zmrzlin, jedinou podmínkou je přesně měřit. Z výroby doplňků pro mazlíčky se tak může stát klidně rodinná zábava, nebo nechte děti, aby se samy pokusily něco vytvořit.

A na závěr jeden užitečný tip. Výbornou hračkou jsou také nařezané role od lina či koberce. Drobní mazlíčci si ale vystačí i s ruličkou od utěrek nebo toaletního papíru. Tunely sice nevydrží dlouho, ale obvykle potěší natolik, že v nich chlupatého přítele najdete i spát.

Autorský článek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod