Rosí se vám doma okna? Zkuste tyto jednoduché triky

 Dům 
08. listopadu 2018 17:55 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zarosená okna mohou způsobit i plísně Shutterstock
Jak se venku začíná ochlazovat, mnoho lidí se v bytech potýká se zarosenými okny. Zarosená okna ale mohou v interiéru způsobit i plísně, takže je nutné tento problém řešit. Pokud nehodláte hned měnit okna za kvalitnější, zkuste pár jednoduchých tipů na domácí výrobu pohlcovačů vlhkosti.

Orosená okna v interiéru vznikají tak, že se na chladných sklech kondenzují vodní páry ze vzduchu v místnosti. Kondenzovaná voda většinou stéká na těsnění rámu a na okenní parapet a v těchto místech se pak často tvoří škodlivé plísně. Voda také postupně degraduje i okenní rám, a vnitřní rosení skel je tedy jednou z příčin nižší životnosti oken. Rosení oken je fyzikální jev, který nelze úplně potlačit, pár možností, jak vznik kondenzované vody na sklech omezit, však existuje.

Kvalitní okna

Je pravdou, že kvalitní okna se rosí méně. Pokud se tedy chystáte měnit stará okna za nová, určitě je vhodnější sáhnout po kvalitnějším výrobku. Samozřejmostí by měla být například trojskla.

Tip: Kvalitní okna najdete mezi hliníkovými nebo plastovými okny. Hliníková okna jsou naprostá jednička, která vám vydrží desítky let. Je u nich však třeba počítat s vyššími pořizovacími náklady. Pokud hledáte kompromis, sáhněte po kvalitních plastových oknech, které mají výborný poměr cena/výkon.

Topení

V chladnější místnosti se lépe spí. Na druhou stranu nižší teplota v místnosti má vliv na větší mlžení oken. Pokud totiž méně topíte, vnitřní sklo okna je více chladné a voda se na něm zkondenzuje.

Špatné větrání

Pro základní prevenci rosení oken stačí také pravidelně a dobře větrat. Díky větrání snížíte rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou vzduchu a nežádoucí vlhký teplý vzduch navíc „uteče“ ven. Větrejte proto co nejčastěji (asi 3x denně), ale jen krátce (cca 10 minut) a intenzivně. Rozhodně ale zapomeňte na takzvanou mikroventilaci. Ta je dobrá v létě, v zimě ale rosení oken jen zhoršuje. O tom, jak správně větrat, jsme psali zde.

Domácí lapače vlhkosti

Vyzkoušet můžete i nejrůznější domácí lapače vlhkosti a jiné fígle.

Grilovací uhlí

Hodně lidí nedá dopustit na obyčejné grilovací uhlí. Dokáže do sebe pohltit vlhkost. Stačí několik kousků uhlí dát do plechovky, do víčka prorazit ostrým předmětem několik otvorů a nechat v místech, kde vás vlhkost nejvíce trápí. Po třech týdnech až měsíci ale musíte uhlí vyměnit za nové.

Dekorativní kamenivo

Využít můžete i dekorativní kamenivo známé jako Zeolit. Stačí jej naaranžovat do bízkosti oken a nechat působit podobně jako uhlí. Za pár týdnů štěrk vyměňte. Kromě toho, že Zeolit do sebe natáhne vlhkost, dokáže ještě pročistit vzduch v místnosti.

Chlorid vápenatý

V drogerii si pořiďte chlorid vápenatý ve formě granulí nebo vloček. Nasypte jej do staré ponožky a tu zavažte, aby granule či vločky nevypadaly ven. Ponožku pak zavěste na vhodné místo a dejte pod ní misku. Z lapače vlhkosti začne postupně odkapávat do misky voda. Nezapomeňte ji čas od času vylít a obsah ponožky je rovněž vhodně jednou za čas vyměnit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod