Jak odstranit žvýkačku z oblečení, sedačky nebo židle?

 Ostatní 
01. února 2019 09:58 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Objevit žvýkačku na oblečení je nepříjemné Shutterstock
Po návratu domů jste zjistili, že se vám na oblečení přilepila žvýkačka a nejde sundat dolů? Nevěšte hlavu, své oblíbené oblečení nemusíte vyhazovat! Zkuste tyto triky a žvýkačky se lehce zbavíte.

Téměř stoprocentní šanci na odstranění žvýkačky máte pomocí mrazu. Připravte si igelitový pytlík, do kterého vložíte oblečení s přilepenou žvýkačkou. Dbejte na to, aby bylo například tričko složené tak, že žvýkačka bude nahoře. Primárně na ni totiž musí chlad působit. Igelitový pytlík uzavřete a vložte do mrazáku alespoň na tři hodiny.

Tupý nůž

Následně na odstranění použijte tupý nůž, aby se nepoškodila látka. Do práce se však pusťte hned po vyjmutí z mrazáku. Nenechávejte žvýkačku rozmrazit, protože díky zmrazení ztuhla a snáze se potom sundává.

Horká voda či lepenka

Pokud jste však v místě, kde nemáte k dispozici mrazničku, pomůže vám pravý opak. Horká voda. Oblečení ponořte do horké vody, žvýkačka za pár minut povolí a ještě v horké vodě ji seškrábněte kartáčkem.

Teplo pomůže s odstraněním i ve třetí alternativě. Položte látku na kus lepenky, abyste měli žvýkačku mezi látkou a lepenkou. Přežehlete látku středně rozpálenou žehličkou. Žvýkačka by se měla odlepit od látky a přilepit se na lepenku. Opakujte tak dlouho, dokud se žvýkačka celá neodlepí. Nakonec oblečení vyperte.

Pomocník ocet

Starý dobrý pomocník ocet vám pomůže i s problémem se žvýkačkou. Ohřejte si v mikrovlnce nebo na plotně trochu octa. Snažte se, aby byl těsně pod bodem varu. Namočte do octa zubní kartáček a oškrábejte s ním žvýkačku. Udělejte to co nejrychleji, ocet totiž nejlépe funguje, dokud je horký. Pro zbavení octového zápachu, oblečení následně vyperte. Jak vyčistit celý domov pomocí jablečného octa, jsme psali zde.

Vyzkoušet můžete také lak na vlasy. Nastříkejte jej přímo na žvýkačku, aby ztvrdla. Potom už postačí jenom nožík na odstranění. Nezapomeňte oblečení vyprat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod