Ničí vám zahradu divočáci? Vyrazte proti nim do boje

 Zahrada 
11. září 2019 17:12 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Zahrada po řádění divočáků Internet
Při příchodu na zahradu se vám naskytl pohled na zpustošený pozemek, který si vzali do parády divočáci? Zkuste jim v nájezdech, při kterých zničí celou úrodu, zabránit. Vyrazte do boje s vysokým plotem a odpuzovačem.

Základním pilířem pro ochranu zahrady by měl být kvalitní plot. Důležité je, aby ho už na první pohled vnímali jako překážku. Pokud se vám to podaří, raději rovnou půjdou o zahradu dál.

Vyvarujte se menším plotům, některá zvířata si s ním totiž lehce poradí. I když na to nevypadají, s rozběhem dokáží jakkýkoliv menší plot hravě překonat. Z toho důvodu volte vyšší ploty a počítejte také se zděnou podezdívkou. Tím zabráníte, aby se divočáci nepodhrabali pod plotem. Plot udělejte z pevného materiálu nebo z masivního dřeva. V určitých případech je však zahrada obrovská a řešení nového plotu by vyšlo na značnou částku peněz, z toho důvodu vyzkoušejte odpuzovadla.

Pomůže i pěna

Speciální odpuzovadla v podobě pěny lze sehnat v různých kombinacích, nejčastěji narazíte na část pachu vlka, medvěda a člověka. Díky působení UV záření se z pěny postupně uvolňuje zápach z kombinace zvolených složek. Stačí, když okolo pozemku do země zatlučete několik kůlů dřeva a aplikujte na ně pěnu. Nepříjemný zápach se bude postupně uvolňovat a divočáky odradí. Pěnu je však nutné aplikovat minimálně dvakrát ročně. Výrobek seženete zhruba za pět set korun.

Kombinace pachu a zvuku

Ideální je zkombinovat nepříjemný zápach spolu se zvukem, zvýšíte tím šance v boji proti divočákům. Pomůcku si zvládnete vyrobit i sami. Budete potřebovat hůl v délce 2,5 až 3 metry a pruhy hliníkové fólie v rozměru 15 centimetrů na šířku a 65 centimetrů na délku. Pomocí provázku přidělejte pruhy na hůl, zabodněte do země a na hůl aplikujte pěnu. Samotné hliníkové pruhy lze pověsit na stromy nebo i na keře. Jak vypudit krtka ze zahrady, jsme psali zde.

Ultrazvukový plašič

Pokud máte v plánu do ochrany zahrady investovat, pořiďte si ultrazvukový plašič, který zajistí, že budou divočáci trvale obtěžováni ultrazvukovými signály plašiče a v krátkém čase opustí chráněný prostor. Lze pořídit variantu přístroje napájeného elektrickým proudem i pomocí baterie. Vždy záleží na možnostech, které máte. Dosah plašiče je okolo třinácti metrů. Přistroj se dá sehnat za částku převyšující tisíc korun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?