Trávíte podzim s knížkou v ruce? Vyrobte si vlastní záložku do knihy

 Dílna 
19. listopadu 2019 17:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výrobou záložek zabavíte sebe i děti Depositphotos
Sychravé počasí a brzká tma přímo láká k zalezení pod peřinu s knížkou v ruce. Občas se vám však stane, že zapomenete, na které stránce jste skončili se čtením a trvá několik minut, než se k ní dopátráte? S vlastnoručně vyrobenou záložkou už se vám to nikdy nestane.

Zkrátit podzimní večery nebo si užít tvořivou chvilku s dětmi můžete při výrobě tradiční papírové záložky do knihy. Základem je výběr vhodného papíru, volte ten s vysokou gramáží. Následně si na něj namalujte tužkou obrys vašeho budoucího výtvoru. Fantazii se meze nekladou. Zvolit lze klasický obdelníkový tvar, ale milovníci zvířatek můžou nakreslit obrys kočky, velryby nebo i moudré sovy. Velikost záložky záleží na tom, jaké knihy čtete. Pro menší a drobné knihy postačí menší a kratší záložka, v opačném případě zvolte delší a větší kusy. Nic však nezkazíte, pokud vystřihnete záložku o šířce 3 až 5 centimetrů a o délce do 10 centimetrů.

Další fází je přidání ozdobných detailů. Použít lze dekorační papír, vystřižené obrázky, třpytky i samolepky. Aby byla záložka chráněna před opotřebením a roztřepením, přidejte ochranný obal. Ideální je nechat záložku zalaminovat do průhledné fólie.

Podobného efektu můžete dosáhnout i prostým oblepením širokou, průhlednou lepicí páskou, kterou pečlivě nalepíte na obě strany záložky. Na závěr můžete dílo ozdobit stužkou, kterou provlečete prostřiženou dírkou na vrchní straně záložky.

Použijte i látku

Při výrobě se neomezujte jen na papír, použijte i látku. Z ní vytvořte mašli. Vyberte si vzor podle vašich představ o rozměrech alespoň 3 centimetry na šířku a 12 na délku.  Látku rozstřihněte na tři díly: jeden, který vytvoří strany mašle, jeden pro visící stužky a jeden, který ji  bude uprostřed držet pohromadě. Rozstřihněte pruh látky podélně napůl tak, aby byl každý široký 1,5 centimetru. Kus, který bude tvořit mašličku, by měl být dlouhý 12 centimetrů, kus tvořící volné konce stužky postačí v délce 7 - 8 centimetrů. Zbývající 4 - 5 centimetrů použijte na svázání záložky dohromady. Jak uklidit s dětmi knihovničku, jsme psali zde.

Nejdelší proužek látky přeložte do smyčky a zajistěte konce kapkou lepidla k sobě. Uprostřed stiskněte a přidejte přeložený pruh, tvořící volné konce. Střed mašličky zajistěte kouskem nitě a zavažte na pevný uzlík. Měl by vám vzniknout klasický, upravený tvar mašličky. Na vytvořenou záložku ještě nalepte kancelářkou sponu, lepidlo nechte důkladně zaschnout a pak jednoduše kancelářskou sponku nasaďte na rozečtenou stránku.

Pomůže magnetická páska

Moderní je i magnetická záložka, kterou hravě vyrobíte za několik minut. Hlavním pomocníkem bude magnetická lepicí páska. Nejprve z tvrdého papíru vystřihněte obdélník o rozměru asi 4 × 7 centimetrů a z magnetické lepicí pásky nastříhejte dva menší obdélníky, velké cca 3 × 4 centimetry. Nyní papír přeložte na půlky a zevnitř na záložku nalepte dva kousky magnetické samolepicí pásky. Kousky na záložku nalepte tak, aby byly po zavření záložky proti sobě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008