Vychutnejte si kapra bez kostí. Stačí ostrý nůž a správný postup

 Ostatní 
23. prosince 2019 20:23 / Marie Popelková
  3
📷
5 fotografií v galerii
Na vykostěném kaprovi si pochutnají i děti Depositphotos
Mnohé lidi, obzvláště pak děti, odrazuje od konzumace kapra spousta kostí. Kdo měl jednou rybí kůstku zapíchnutou v krku, ví, jak moc je to nepříjemné. Zkuste letos kapra vykostit. Zjistíte, že to není žádná velká věda.

Kapra bez kostí lze pořídit i v obchodě, ale bez problémů zvládnete rybu vykostit i v domácím prostředí. Neobejdete se ale bez dobře nabroušeného nože. Pak už jen stačí dodržet osvědčený postup.

S ploutvemi se netrapte

Pokud máte doma vykuchaného kapra, v prvé řadě rybu zbavte šupin. Nezapomeňte si nějakou nechat a dát do peněženky, říká se, že vám to zajistí dostatek financí. Pokud chcete šupiny odstranit bez námahy, je třeba to udělat hned po zabití ryby. A je jedno, zda to provedete tupou stranou nože nebo speciální škrabkou. Každopádně vždy začínejte od ocasu. Pokud už máte kapra několik hodin zabitého, je odstraňování šupin podstatně náročnější. Zkuste jeden fígl profesionálních kuchařů - kapra před škrábáním spařte horkou vodou z rychlovarné konvice. Kapr pak nebude tolik klouzat a šupiny půjdou daleko snáz dolů.

Když je kapr bez šupin, většina lidí se vrhá na pracné odstraňování ploutví. Zbytečně se ale nadřete, klidně nechte ploutve tam, kde jsou. Až totiž budete dělit kapra na jednotlivé porce, jednoduše ploutve odříznete.

Začněte od hlavy

Než se pustíte do samotného vykosťování kapra, je třeba oddělit hlavu od těla. Vezměte si velký ostrý nůž, položte si kapra břichem kolmo k pracovní ploše a tahy od sebe a k sobě hlavu hned za skřelemi oddělte. Není to nic těžkého, základem úspěchu je ovšem opravdu dobře nabroušený nůž. O tom, jak si nůž perfektně nabrousit, jsme psali zde.

Jakmile máte hlavu oddělenou, naporcujte si kapra na podkovy. Podle velikosti ryby získáte čtyři až pět podkov. Při tomto porcování si musíte dát pozor jen na jedno jediné místo, a to hřbetní ploutev. Jde o nejsilnější kapří kost, přes kterou podkovu neuříznete. Stačí ale vést řez o půl centimetru vedle a půjde vám to snadno.

Oddělte páteř

Jakmile máte podkovy připravené, je na čase vyříznout z nich páteř. Ostrý nůž přiložte do těsné blízkosti páteře a tahem k sobě a od sebe páteř z obou stran podkovy vyřízněte.

Chcete-li porci s žebry, odříznete případnou ploutev a tuhou břišní část. Jestliže chcete filet bez kostí, budete ještě nůž potřebovat. Otočte si odříznutou část ryby kůží na prkénko a v místě, kde jste odřízli páteř, zajeďte nožem těsně pod žebra, stačí jeden až dva centimetry. Nůž vyndejte, rybu otočte kůží nahoru, přizvedněte v místě, kde jste provedli nářez a nůž k žebrům znovu přiložte. Zatlačte jím přes žebra do podložky, čímž se ohnutá žebra zplacatí a narovno vedeným nožem jeďte po kostech, dokud rybu žeber zcela nezbavíte. Pak nezapomeňte odříznout tvrdou břišní část.

Jak na drobné kůstky

Pokud chcete zbavit kapří maso i drobných kůstek, zvládnete to takzvaným prořezáním, ke kterému je nejlepší použít ostrý nůž s vysokým rovným ostřím. Porci kapra postupně prořežte hustými řezy (asi 3 mm od sebe), kůže však musí zůstat neporušená, aby maso bylo soudržné. Tímto způsobem rozrušíte slabé kostičky na drobné kousky, které pak nejsou při konzumaci znatelné.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008