Co s přebytečným cukrovím

 Dům 
30. prosince 2019 09:20 / Marie Popelková
  6
📷
4 fotografie v galerii
Cukroví vám obvykle dává maminka i s babičkou Depositphotos
Těšíte se na Vánoce na cukroví, ale vždy se ho tak přejíte, že už ho potom nemůžete ani vidět? Pokud už ho máte takříkajíc plné zuby, ale stále neubývá, udělejte z něj třeba bábovku.

Pečete vlastní cukroví, další dostanete od maminky a přidá vám ještě babička? Aby neskončilo v koši, existuje několik možností, jak si dobroty uchovat, ale nemuset je sníst hned. Jednou z možností je nechat cukroví zamrazit, abyste si ho mohli dát na Valentýna nebo Velikonoce.

Zalepit izolepou

Důležité je správné zabalení, aby do sebe těsto nenatáhlo pach ledničky. Proto vložte cukroví například do krabičky od bonboniéry a zalepte izolepou. Obsah dál zabalte do novinového papíru a pak také do igelitového sáčku nebo tašky a znovu zalepte. Potom už můžete cukroví dát do mrazáku a vytáhnout ho kdykoliv. Necháte ho rozmrznout a můžete si pochutnat.

Opilá buchta

Zbytky cukroví můžete ale také zpracovat a třeba z nich udělat buchtu. Pokud chcete mít na stole zajímavost na oslavu Nového roku, vytvořte opilou buchtu. Kromě cukroví budete potřebovat i vaječný koňak nebo rum, prášek do pečiva a mléko. Do misky nasypete cukroví a zalijete mlékem. Hmotu pak rozšleháte ve šlehači, přisypete půlku prášku do pečení a pro výraznější chuť přilijete rum nebo vaječný koňak. Hmotu doředíte mlékem, aby mělo těsto hustotu na bábovku. Potom ho vlijete do moukou vymazané nádoby a pečete v předehřáté troubě asi 45 minut.

Pokud vám zbyla vánočka, bude se také hodit třeba do žemlovky. K tomu budete potřebovat rum, vanilkový a skořicový cukr, cukr moučku, mléko, máslo, vejce, jablka, vlašské ořechy, rozinky, citron a tvaroh. Vánočku nakrájejte na širší plátky, přelijte nejlépe teplým mlékem a nechejte vychladnout. Vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem do pěny, přidejte vanilkový cukr, rozinky spařené horkou vodou a nastrouhanou kůru z citronu.

Nastrouhaná jablka

Potom vše smícháte s vánočkou. Ušleháte tvaroh se skořicovým cukrem a s nahrubo nastrouhanými jablky. Pro chuť přidejte rum a ořechy. Do vymaštěné a vysypané formy dejte půl vánočkové hmoty, pomažte tvarohovou hmotou a přikryjte opět vánočkovou vrstvou. Položte pak plátky másla a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut. Těsně před dopečením dodejte na žemlovku vyšlehané bílky s moučkovým cukrem.

Trochu rumu

Vytvořit můžete i kávovou roládu. Stačí vám k tomu kromě cukroví hrnek kávy, rum a kakao a na náplň máslo, cukr a ořechy. Cukroví namelte a přelijte teplou kávou, aby vzniklo těstíčko. Přidejte trochu rumu. Rozprostřete hmotu na pečící papír a připravte si náplň. Do rozšlehaného másla dáte nastrouhané vlašské ořechy, vmícháte rum, kakao a třeba i nastrouhanou čokoládu. Náplň natřete na těsto a zaviňte do rolády. Nechte uležet v chladu, aby vše ztuhlo. Nakonec můžete polít roládu čokoládou nebo nazdobit drcenými ořechy nebo kokosem. O stromečku na Vánoce jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod