Jak správně zasadit a ošetřovat rajčata, aby nám přinesla velkou úrodu

 Zahrada 
04. ledna 2020 13:30 / Marie Popelková
  14
📷
4 fotografie v galerii
Takhle může vypadat úroda rajčat na vlastním záhonu Depositphotos
Kdo má čas a prostor, pěstuje si je sám. Není nad to si vypěstovat svá rajčata na zahrádce nebo na balkoně. Poskytneme vám pět tipů, co dělat, aby byla úroda co největší.

Dosáhnout dobré úrody není tak složité, jak se může na první pohled zdát. Stačí udělat následujících pět kroků:

Nejprve musíte vybrat pro rajčata záhon, kde jste je v minulosti nikdy nepěstovali. Nedoporučuje se před rajčaty sadit brambory, baklažány, nebo jiné lilkovité zeleniny. Před vlastním sázením rajčat se musí záhon uhrabat.

Rajčata se vyznačují hlubším a silnějším kořenovým systémem než papriky nebo zmíněné baklažány. Díky systému jsou schopna opatřit si živiny a vláhu z větší hloubky a z větší plochy. Nebojte se tedy je zasadit hlouběji a zahrnout část stonku i se spodními listy zeminou.

Výsadba rajčat – vykopejte hlubší jamku, vložte do ní rostlinu a zahrňte do 2/3 zeminou. Pořádně zalijte vodou a vyčkejte, až se vsákne do země. Podle vlhkosti půdy můžete zalít ještě jednou i dvakrát. Po vsáknutí vody zasypte suchou zeminou. Poté se už nesmí rajčata zalévat. Suchá vrstva zeminy zabrání vypařování. K tyčkovým rajčatům dáváme už při výsadbě oporu.

Na tyčkových rajčatech dozrává šest až osm plodů. Od kvetení do vyzrání plodu uplynou asi dva měsíce. Je nutno proto zaštípat rostlinu za sedmým a osmým vijanem rajčátka. Rajčátka, která se vytvoří výše, v našich podmínkách už nedozrají.

Když rajčata nasadí plody, otrhejte spodní listy až po právě sklizený vijan. Tak zajistíte prosvětlení rostliny. U tyčkových rajčat vylamujte rukou boční výhony. Ořezáváním nožem riskujete poranění rostliny.

Místo zahrady můžeme rajčata pěstovat i na balkoně

Připravte si čistou přiměřenou nádobu, vhodný substrát na rajčata a zakupte odrůdu rajčete na balkon. Vše zalijte, pohnojte a nezapomeňte rostlinu ošetřit proti chorobám a škůdcům. Rostlina v truhlíku je maximálně závislá na vaší péči. Dále čtěte: Chcete bohatou úrodu rajčat? Pak pozor na časté chyby v zalévání.

Tip: Ve skleníku či fóliovníku vysazujeme rajčata do průvanu, blíže ke vchodu, neboť chtějí nižší teploty.

Témata: rajčata, zahrada, záhon, plod
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod