Psům v mrazivém počasí hrozí omrzliny. Důležitá je prevence

 Mazlíčci 
25. ledna 2020 16:47 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obezřetnost se vyplatí nejen při teplotách pod nulou Depositphotos
Procházky venku čtyřnozí miláčci jednoduše milují. Ne každé období je však pro takové špacírování vhodné, ba naopak. Dlouhý pobyt venku v počasí, které právě panuje, může zadělat na pořádný problém.

Pokud totiž své pejsky dostatečně neoblečete či jinak nezabezpečíte, hrozí jim vznik omrzlin. Ty jsou často velmi bolestivé a mohou mít nepříjemný konec.

Nízké teploty přispívají k omrzlinám

Nejlepší prevencí proti vzniku omrzlin je zkrátit v chladném počasí pobyt venku na minimum. A zvláště v místech, kde teploty klesnou k minus deseti stupňům Celsia. Právě tyto hodnoty v kombinaci se vzdušnou vlhkostí mají vznik omrzlých bolavých míst na svědomí.

Pozor na ouška a tlapky

Omrzliny nejčastěji vznikají v místech, která jsou holá, případně velmi málo osrstěná, tedy na okrajích uší, polštářcích na tlapkách, na koncích ocásků nebo v okolí genitálií. Mírnější formy se projevují chladnou a bledou kůží, která naštěstí po ohřívání zčervená a získá zpět svou citlivost.

Pomalu zvyšujte teplotu

Postižená místa lehce omýváme studenou vodou, jejíž teplotu pomalinku zvyšujeme. Místa po omrzlinách namažeme hojivou mastí, lehce ovážeme a raději vyhledáme veterináře, aby postiženou kůži zkontroloval.

S puchýři ihned k veterináři

Jsou-li omrzliny horší, začne být kůže v místě postižení zažloutlá a začne vytvářet puchýře, které hrozí prasknutím. V této fázi je nutné navštívit veterináře ihned, a také přistupovat k péči s velkou opatrností, jelikož hrozí, že by se do případně otevřené rány dostala infekce.

Fialová kůže značí problém

Bojuje-li však váš pejsek s tím, že postižené místo zůstává tvrdé a necitlivé i přes veškerou péči, navíc kůže začíná fialovět a nekrotizovat, počítejte s tím, že bude nejspíš zapotřebí chirurgický zákrok. Rozhodně tento problém nepodceňujte, opakovaná návštěva a pomoc veterinárního lékaře je v takových případech nezbytná.

Důležitý je pohyb

Pokud však dodržujete všechny zásady správného venčení, tedy krátký a intenzivní pobyt venku, kdy je pes neustále v pohybu, nemusíte se vzniku omrzlin obávat. Myslete však na to, že i přesto potřebují péči minimálně jeho packy, které v mrazivém počasí velmi trpí. O tom, co je nejvíc ohrožuje a jak můžete svému mazlíčkovi ulevit, si můžete přečíst v dalším článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008