Co doopravdy obsahují krmiva pro psy a kočky

 Mazlíčci 
08. února 2020 10:49 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Čtete někdy složení kapsiček a granulí? Depositphotos
Kdo chová kočku nebo psa, ten jim určitě dopřává i kvalitní stravu. Je však ta kupovaná skutečně kvalitní? Poradíme vám, podle čeho se řídit.

Není nic jednoduššího, než dát zvířeti granule nebo masovou kapsičku v domnění, že děláme pro svého chlupáče to nejlepší. Bohužel, tomu tak vždy nebývá. Možná ani netušíte, co se kolikrát v takové kapsičce ukrývá za "poklady". Představíme vám ty nejhorší možnosti, které lze skutečně v těchto pokrmech najít.

Tváří se jako maso

I když se masová kapsička na první pohled tváří jako skutečně pokrm plný masa, nemusí tomu tak vždy být. Řada výrobců si jako maso představuje hlavně orgány a jiné živočišné komponenty. Proto pečlivě pročítejte složení každé kapsičky, zda výrobce přesně uvádí, jakou část masa použil. Ideální je kombinace svaloviny s vnitřnostmi, které mají také samy o sobě významnou výživovou hodnotu. Pokud tam nic z toho uvedeno není, zvažte, jestli tím výrobce nechce něco utajit, a zda má cenu takový výrobek opravdu kupovat.

Sporné přísady

Někteří výrobci přidávají do krmiv různé složky, které však nejsou pro zvíře ničím přínosným. Z vás to jenom vytáhne více peněz, ale výsledek to nemá žádný. Například takové lněné semínko, které se někdy přidává do kočičích krmiv. Pro zvíře je to naprosto bezcenná složka, protože neumí přetvořit mastné kyseliny obsažené ve lněném semínku na nepostradatelné mastné kyseliny jako je DHA či EPA, které jsou běžné v rybím oleji. Stejně tak buďte opatrní při koupi krmiva s obsahem luštěnin nebo exotickým masem, jako je klokan, bizon nebo pštros. Tento druh krmiv ještě není dostatečně prozkoumaný, takže se neví, zda při dlouhodobé konzumaci zvířeti spíše neuškodí. 

Superpotraviny

Trend je přidávat do jídla takzvané superpotraviny, jakými jsou borůvky, maliny nebo kustovnice. Vám to možná přijde jako skvělý nápad, dopřát vašemu mazlíčkovi něco navíc, ale dříve, než opět sáhnete kvůli takovému krmivu hlouběji do kapsy, podívejte se, jaké množství je vůbec této potraviny v krmivu zastoupeno. Asi budete velice překvapeni. Bývá často takřka mizivé.

Není složení jako složení

Každé krmivo obsahuje seznam jednotlivých složek krmiva. Ten je vždy uváděn dle zastoupení v celkovém obsahu, a to sestupně. Na prvním místě bývá obvykle zastoupeno maso. Jeho množství ale bývá často uvedeno v čerstvém stavu. A potíž je v tom, že maso obsahuje přibližně 70 % vody. Té je potřeba se během výroby suchých granulí zbavit, to znamená, že skutečný podíl masa je v takovém krmivu třetinový. To nahrává zastáncům barfování, podle nichž je tento způsob stravování ten nejlepší pro psy. Více na toto téma jsme psali zde.

Protejňáky

Kromě superpotravin jsou současným trendem vysokoproteinová krmiva. Jenomže obvykle to bývá tak, že maso je zde z velké části doplněno rostlinnými proteiny, například sojou nebo hrachem. Ovšem pro zvíře to nemá absolutně žádný význam, protože kvalita rostlinných proteinů se nedá srovnat s živočišnými. Vysokoproteinové krmivo navíc sedí jen některým jedincům. 

Žádná chemie

Na každém výrobku byste se rovněž měli zaměřit na obávané konzervanty. Ani ty totiž do stravy psů a koček nepatří. Velmi často se ale v krmivu objevuje chlorid sodný, obyčejná sůl, která je v určitém, ale jen omezeném množství důležitá. Spočítejte si také, kolikrát se váš mazlík dostane i k člověčímu jídlu, např. šunce, pečivu a dalším pochutinám, které už samy o sobě sůl obsahují. Minimální toxická dávka soli je přibližně 2 mg/kg, což odpovídá 10 dkg šunky. Vyšší množství už může vašemu pejskovi nebo kočičce ublížit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod