Volba topiva do krbu či krbových kamen má svá pravidla

 Dům 
08. února 2020 12:41 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nenechte si romantiku u krbu zkazit špatným výběrem dřeva Depositphotos
Útulná a romantická atmosféra doprovázená vůní a praskáním dřeva. Přesně takovou jste si ji určitě představovali i vy, když jste si do své domácnosti pořizovali krb či krbová kamna. Abyste si však takovou atmosféru mohli náležitě užívat, musíte také sáhnout po správném topivu.

Ne každý otop je totiž pro krby vhodný a dokonce se může stát, že vám nesprávný materiál přidělá nejednu vrásku na čele.

Specifické vlastnosti dřeva

Ono totiž není dřevo jako dřevo, jelikož každé má jiné vlastnosti a jiné chemické složení. To vše pak ovlivňuje, jak kvalitní výhřevnost má daný druh dřeviny. Důležité také je, že dřevo nesmí být vlhké a musí být dostatečně tvrdé, protože i tady platí přímá úměra, že čím tvrdší, tím lepší pro vytápění, protože dlouho hoří. 

Jasným favoritem v oblasti vytápění je tak díky svým vlastnostem dub, naopak nejméně vhodné jsou větve a kmeny jehličnanů. Tyto totiž shoří suverénně nejrychleji. 

Nejlepší dřeva do krbu

Jak jsme již uvedli, dubové dřevo je v této oblasti jednoznačný top. Nejenže dlouho hoří, ale také vydrží fit při dlouhodobém uchovávání. Jakmile uschne, vydrží ve skvělé kondici ještě dva roky. Velmi oblíbená jsou pak ještě polínka z břízy či ovocných stromů, jelikož i ta hoří velmi dlouho. Ostatní listnaté stromy jsou pak stejně jako jehličnaté stromy pro udržování tepla v krbu nevhodné. Velmi rychle shoří a mají nízkou výhřevnost. Čtěte také: Krb by neměl chybět v žádné pořádné zahradě.

Problémová pryskyřice

U jehličnanů navíc umí udělat velkou neplechu pryskyřice, která zůstává ve dřevě. Ta totiž během hoření způsobuje vystřelování uhlíků, a navíc velmi výrazně přispívá k zanášení komínů. Zajímavou alternativou ke dřevu jsou pak pro topení v krbových kamnech lisované dřevěné piliny známé jako brikety nebo pelety, které jsou vyrobeny z lisovaného biomateriálu, navíc skvěle hoří.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008