Kočičí chlupy mohou navodit celou řadu závažných komplikací

 Mazlíčci 
13. března 2020 11:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kočka denně spolyká hromadu chlupů Depositphotos
Dlouhosrsté kočky jsou krásné, ale právě kvůli této své přednosti si mohou navodit celou řadu závažných komplikací. V tom nejhorším případě i smrt. Víte, jak tomu předejít?

Kočky jsou velice čistotná zvířata. Několikrát za den si čistí svou srst pomocí jazyka. Tímto způsobem si také zároveň masírují kožich, prokrví kůži, a ta pak lépa uvolňuje odumřelé chloupky. Jenomže kromě nečistot tímto krokem zvíře spolyká hromadu chlupů. Jejich množství za den by vás zřejmě hodně překvapilo. Právě srst ale může nadělat v trávicí soustavě pořádnou paseku, ba ji dokonce ohrozit na životě. Poradíme vám, jak toto nebezpečí zvané trichobezoáry odvrátit a případně kočce ulevit.

Trichobezoáry

Pod tímto slovem, které doslova motá jazyk, se vlastné ukrývá smotek chlupů, který se usazuje v trávicím traktu. Tam postupně vytvářejí váleček, který má i několik centimetrů. Kočky nemají možnost chlupy ani vyplivnout, ani je vyloučit. Jedinou možností, jak se jich může zbavit, je vyvrhnutí. To může zprvu chovatele začátečníka trochu i vyděsit, protože kočka vypadá, jako by ji skutečně něco bolelo. Naříká a dlouhou dobu dáví a až pak se jí obvykle podaří vyvrhnout smotek chlupů, v němž často bývají i zbytky potravy. Tento proces kočky dělají obvykle jednou za týden.

Plný háčků

Říkáte si, v čem je tedy vlastně problém? V jazyku. Ten kočičí je totiž uspořádán jako z malinkých háčků na jeho povrchu. Díky tomu zachytí při čištění celou řadu nečistot, na druhou stranu právě ty háčky zvířetí komplikují vyplivnutí zachycených chlupů. Komplikace mohou nastat tehdy, pokud chlupy vytvoří v žaludku nepropustnou překážku.

Chce to kartáč

Pokud přemýšlíte, jak kočce s tímto problémem ulevit, pak jednou z možností je kočku pravidelně vyčesávat. Zvláště na jaře a na podzim, kdy kočky línají, byste měli četnost kartáčování zvýšit. Někdy se kočky zbavují odumřelých chloupků také pomoci škrabadel.

Vypěstujte jí trávu

Kočičímu zažívání také značně ulevuje tzv. kočičí tráva, která usnadňuje proces čištění žaludku. Jde vlastně o obyčejné osivo, které lze běžně zakoupit v kterékoliv prodejně se zahradnickými potřebami. Stejně tak kočce můžete pořídit obyčejný šáchor. Proč je tato rostlina dobrá právě pro kočky, jsme psali zde. Na trhu můžete také koupit speciální olejovou pastu, kterou kočce přidáte do krmiva. Ta pak vytvoří v žaludku kluzkou vrstvu, která umožní již vzniklým trichobezoárům snadnější vyloučení.

Kdy je to problém

Veterináře byste měli navštívit v případě, že má kočka zácpu, kašel, často se dáví nebo trpí nechutenstvím. To vše mohou být příznaky toho, že kočka ze sebe nedokáže vypudit trichobezoáry. Rozhodně to nepodceňujte, jelikož zvířetí hrozí ucpání trávicího traktu nebo žaludku, což může skončit smrtí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod