Mývalí kočka je něžný obr, který miluje společnost a je ideální k dětem

 Mazlíčci 
23. února 2020 13:36 / Šárka Sokolská
  5
📷
5 fotografií v galerii
Mývalí kočka se stala velmi oblíbeným a vyhledávaným zvířetem Archiv
Stojíte před rozhodnutím, zda se pořídit psa nebo kočku? Řešením by pro vás mohla být mývalí kočka. Umí chodit na procházky, je mazlivá a dokonce zvládne i aport.

Je krásná, divoká a přitom velmi mazlivá. Takto by se jednoduše dala popsat povaha mainské mývalí kočka. Právě pro tuto svou mazlivost se stala velmi oblíbeným a vyhledávaným zvířetem. Ovšem pozor. Tento mazlík může v dospělosti vážit až deset kilogramů a měří přes jeden metr.

S mývalem nesouvisí

Rozhodně se nenechejte zmást jejím názvem. Mainská mývalí kočka nemá nic společného s mývalem. Tento název se jí dostal do jména především díky ocasu, který je huňatý a připomíná ocas medvídka mývala. Název mainská je proto, že první kočky tohoto plemene jsou doloženy koncem 19. století právě v oblasti dnešního státu Maine na severovýchodě USA. Jejími předky jsou pravděpodobně norská lesní kočka, kterou do USA přivezli přistěhovalci a zkřížila se s místními krátkosrstými plemeny. 

Rády i aportují

Tato kočka se zajisté brzy stane vaším domácím mazlíčkem. Má úžasnou milou a přátelskou povahu a hlavně z ní budou nadšené děti, protože mývalí kočka je stále hravá, a to i v dospělosti. Toto zvíře je naprosto oddané, svého majitele miluje a rádo jej všude doprovází, takže klidně si ho můžete vzít také na procházku. Mainky totiž nemívají obvykle problémy s kšírami a dokonce některé z nich rády aportují. Vůči cizím lidem si však drží odstup. Další předností této kočky je fakt, že jde o velice společenské plemeno, které má v oblibě i psy.

Hustá srst

Mývalí kočka má krásnou a hustou srst, která však není až tak náchylná k plstnatění, jako tomu bývá u dlouhosrstých plemen. Takže vyčesávání potřebuje, avšak ne až tak často.

Dbají na stravu

Aby kočka dobře prospívala, potřebuje opravdu kvalitní stravu. Mainky mají dokonce tak vycvičený čich, že velice rychle poznají, že s potravou není něco v pořádku a odmítají ji. Větší část jejich stravy by měla tvořit živočišná bílkovina a živočišný tuk. Samozřejmě jsou potřebné i další složky jako vláknina, minerály a vitaminy. O tématu jak správně krmit kočku, jsme psali zde.

Milují vodu

Co vás asi překvapí, tak to je vztah mývalí kočky k vodě. Ne, že by se rády koupaly, ale když se k vodě dostanou, dokáží si s ní celé hodiny vyhrát. Mainky rády do vody plácají tlapkami, dokonce někdy pijí tak, že si do vody namáčejí tlapky a z nich pak vodu olizují. Někteří majitelé jsou pak poněkud nepříjemně překvapeni, když je voda všude po podlaze. 

Dobře vybrat

Pokud se rozhodnete pořídit si mývalí kočku, pak skutečně dobře vybírejte. Kotě volte od zkušených chovatelů a dobře si prohlédněte i jeho rodiče. Navíc, pokud budete mít zvíře s průkazem původu, máte jistotu, že neskočíte na špinavé triky množitelů a nekoupíte zvíře nemocné, nebo úplně jiného plemene.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod