Na skvrny od rozlité kávy pomůže rychlost a naše tipy

 Ostatní 
08. března 2020 13:16 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
S kávovými skvrnami může zatočit i pivo Depositphotos
Drcnout do hrnku s kávou není nic neobvyklého. Ze stolu ji jednoduše setřete, ale co když se vylije na koberec, křeslo či sedačku? Pokud budete jednat rychle, mělo by se vám je podařit vyčistit snad bez následků.

Musíte však jednat okamžitě, než barvivo obsažné v kávě natrvalo zanechá stopy na postiženém místě.

Papírová první pomoc

Nic nedokáže naštvat tolik, jako sedačka či koberec polité kávou. A když jsou ještě poměrně nové, vztek bude dvojnásobný. Pokud vás tato situace potká, a je jedno, jestli pijete kávu jen černou, nebo s mlékem a cukrem, sáhněte nejdříve po papírových utěrkách, dobře savém hadříku či houbě na nádobí.

Důležitá je rychlost

Včasným přiložením ručníku na skvrnu totiž zabráníte jejímu dalšímu šíření, takže nehrozí, že z pěticentimetrové skvrny bude nakonec půlmetrový flek. Nestačí však utěrky přiložit na místo jednou, ale dělejte to do doby, než budou utěrky po přiložení zůstávat téměř suché.

Poté už můžete sáhnout po vlhkém hadříku a skvrnu opatrně začít vymývat za pomoci čističe na čalounění. Pamatujte však na to, že nesmíte používat horkou vodu! Stejně jako třeba v případě potřísnění krví je na čištění ideální vlažná či chladná voda.

Spláchněte to pivem

Po vlažné vodě jako první pomoci sáhněte také v případě, že se vám kávou podařilo polít koberec. A v další fázi použijte pivo. Trochu jej nalijte přímo na skvrnu a nechejte působit, případně jej můžete do koberce velmi jemně vetřít a vysát přiložením papírové utěrky. Tento krok opakujte několikrát po sobě, dokud skvrna od kávy nezmizí. Pivo má navíc v domácnosti další rozmanité využití, jak se dozvíte zde.

Stejně vám s potřísněným kobercem může pomoci jedlá soda. Po prvotním očištění vlažnou vodou polité místo posypejte sodou a nechejte působit několik hodin. Sodu poté vysajte a případně povrch ještě dočistěte vlhkým hadříkem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod