Kolie dlouhosrstá je přátelský a oddaný pes, který nemá rád samotu

 Mazlíčci 
08. března 2020 12:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kolie je milá a přátelská Depositphotos
Přátelským a inteligentním psem je kolie dlouhosrstá. Nejen, že krásně vypadá, ale také se hodí k dětem a jiným zvířatům. Je oddaným a milujícím společníkem. Nemá však ráda samotu.

Kolie je ráda ve společnosti a rychle přilne k lidem, kteří si ji pořídí. Má úzkou vazbu na všechny členy rodiny. Díky tomu, že se dá snadno cvičit, je vhodným psem jak pro zkušené chovatele, tak i pro začátečníky.

Vztah k dětem

Plemeno má spoustu energie a hodí se k aktivním lidem. Nehodí se příliš pro sportovní antitalenty a nebude se válet na gauči, naopak kolie ráda půjde na procházku i delší túru. Ke spokojenosti jí stačí dostatek pohybu a úzký kontakt s lidmi, kteří ji vlastní. Má dobrý vztah k dětem i dalším zvířatům v domácnosti. O děti se stará a hraje si s nimi.

I když je to milý a přátelský pes, dokáže dobře hlídat rodinu, majetek a pozemek. Plemeno totiž pravděpodobně vzniklo ze skotských a velšských ovčáků, kteří byli velcí a silní a používali se k nahánění ovcí a hlídání zvířat. Přesto pes nemá tendenci utíkat nebo lovit, stačí vám základní výcvik a bude spolehlivý na zavolání.

S kolií můžete dělat celou řadu psích sportů od agility přes běhání až po záchranářské práce. Pes je empatický a připravený kdykoliv chránit své blízké. I přes mohutnou hřívu není péče tolik náročná, jak se může na první pohled zdát. Stačí srst jednou týdně vykartáčovat, v době línání je ale potřeba česat ji každý den. Koupání není potřeba, srst je samočisticí. Občas musíte zastřihnout drápky.

Nesnáší samotu

Než si ale kolii pořídíte, musíte znát i její negativa. Plemeno je citlivé, a proto mu nevyhovuje křik ani rázné zacházení. Pokud jste tedy cholerik bez trpělivosti, asi to nebude pro vás to pravé ořechové. Pes bývá klidný, ale musí vybít svou energii. Pokud se mu nechcete věnovat, jen by strádal.

Špatně snáší samotu, takže se nehodí k lidem, kteří pracují od rána do večera a na psa mají málo času. Kolie není plemeno, které bude přivázané u boudy a navíc věčně samo. I když je péče o srst nenáročná, je potřeba pravidelné kartáčování a česání. V opačném případě vás čekají chuchvalce, se kterými si neporadíte jinak než ostříháním. O border kolii jsme psali zde.

Témata: plemeno, chov, rodina, péče
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod