Zahrádkářská sezona začíná. Připomeňme si důležité jarní úkony

 Zahrada 
03. dubna 2020 10:19 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Děti se k vám jistě rády připojí a užijete si společné chvíle Depositphotos
Zdá se, že letošní zimě definitivně odzvonilo. Ještě mohou vystrčit růžky noční mrazíky, ale poměrně vysoké denní teploty jasně předznamenávají nástup jara. A to je znamení pro nás zahrádkáře, že můžeme začít kralovat na svých záhoncích. Podívejte se s námi, co je v tomto období důležité udělat, abyste měli dobrou úrodu ovoce, zeleniny či bylinek.

Přichází ideální čas na výsev zeleniny i sadbu nových dřevin.

Ovocné keře

Jste-li milovníci ovocných keřů, a máte-li letos v plánu vysadit nové, je pro vás ten správný čas. A to zejména tehdy, pokud chcete pěstovat angrešt a rybíz, či stále populárnější jostu. Tyto druhy ovoce jsou doslova nadupané prospěšnými látkami a netřeba připomínat, že jsou skvělé na zavařování nebo výrobu džemů. U angreštu nezapomeňte, že je třeba jeho kmínek přichytit ke kůlu a zajistit mu stabilitu. 

Ochrana a výživa starších kusů

Zároveň také nezapomeňte překontrolovat ty dřeviny, které již máte na zahradě delší dobu. Odstraňte z nich nemocné či jinak poškozené pupeny a mírně keře prostříhejte. Zejména u angreštu je třeba ošetření, aby byl ochráněn před takzvaným padlí angreštovým. Máte-li k dispozici kompost, dopřejte těmto keřům stejně jako ovocným stromkům toto ideální přírodní hnojivo.

Nezapomeňte ani na důležitou předjarní péči o ovocné stromy, které na zahradě máte. Potřebují ošetřit a postříkat správnými přípravky, aby nebyla ohrožena budoucí úroda. Vhodné je například bělení kmenů. Podrobnosti si můžete přečíst zde.

Výsev zeleniny a bylinek

Nastává také čas vysadit do zkypřené a následně slehlé půdy kořenovou zeleninu, tedy mrkev, petržel či pastinák. A určitě se nemusíte bát vysít také salát, zejména ledový a hlávkový, dále ředkvičky, jarní česnek, cibuli, špenát či rané brambory. Do studeného pařeniště můžete vysít pór. Nic nepokazíte ani když začnete s výsevem bylinek, jako je bazalka, meduňka nebo například opomíjený libeček. Vždy ale myslete na to, že pokud bývá ještě v noci a nad ránem chladněji, je dobré záhony chránit netkanou textilií. 

V březnu je však nutné také dosklízet případnou poslední úrodu, konkrétně zeleninu, kterou jste nechali na záhonech přes zimu. Nejčastěji se jedná o růžičkovou kapustu, kadeřávek nebo pór.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod