Není jenom krásná, ale sedminásobně zdravá. Sbírejte sedmikrásku, má úžasné zdravotní účinky

 Zahrada 
12. dubna 2020 09:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Právě teď začíná období květu sedmikrásek Depositphotos
Sedmikráska je jeden z prvních jarních kvítků. Málokdo už si ale pamatuje na její úžasné zdravotní účinky. Natrhejte si ji plnými hrstmi.

Sedmikráska chudobka není vůbec žádna chudinka. Její obrovské léčebné účinky znaly již naše babičky, které ji také hojně používaly. Tato květina roste a kvete téměř po celý rok, na jaře se vyskytuje již od začátku března. Najdete ji na loukách, okrajích cest, na mezích i v zahrádkách. Nejvhodnější ke sběru je období od dubna. A to je právě teď.

Malá, ale bohatá

Už naši předci zjistili, že tato drobná rostlinka obsahuje spoustu účinných látek, ale také řadu minerálů a především vitamin C. To je skvělá kombinace, která výborně zabírá na nachlazení, kašel a zahlenění, při poruchách trávení, ale i při kožních potížích, jako je akné, lupénka, drobné rány a bodnutí hmyzem. Působí jako silný antioxidant a posiluje přirozenou obranyschopnost.

Skvělá s medem 

Z nasbíraných květů sedmikrásek můžete připravit čaj, který mírní kašel a pročišťuje organismus. Postačí vám jedna kávová lžička čerstvých květů a listů, kterou zalijete čtvrt litrem vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Přeceďte a pijte několikrát denně. Čaj lze také osladit medem, třeba z pampelišek. Jak si jej připravit, jsme psali zde.

S.O.S. pomoc

Pokud vás venku na procházce bodne hmyz, rozhlédněte se kolem, zda neuvidíte někde sedmikrásku. Utrhněte lístek, rozmačkejte a štípanec potřete čerstvou šťávou. Uvidíte, jak se vám uleví. Sedmikrásky pomohou i na odřeniny, popáleniny, omrzliny nebo špatně hojicí se rány. Připravte si obklad ze dvou lžic sušených nebo čerstvých květů. Přelijte je čtvrt litrem horké vody a nechejte 10 minut louhovat. Do této tekutiny ponořte plátno a přiložte jej na poraněné místo. 

Sirup na imunitu

Potřebujete něčím nakopnout imunitu? Pak si připravte sirup ze sedmikrásek. Jeho příprava není náročná, co vám však zabere nejvíce času, je sběr sedmikrásek. 

Potřebujete

  • 500 květů sedmikrásek
  • 1 kilo třtinového cukru
  • 1 citron v bio kvalitě
  • cukru krystal
  • 1 litr vody 

Postup

Květy nejprve omyjte, nasypejte do hrnce, přidejte na plátky nakrájený omytý citron a vše zalijte horkou převařenou vodou. Hrnec přikryjte pokličkou a vše nechejte louhovat do druhého dne. Pak tekutinu přeceďte přeš plátýnko do druhého hrnce, přisypejte cukr a krátce provařte. Ale opravdu jenom krátce, abyste nezničili všechny cenné látky. Ještě horký sirup rozlijte do vysterilizovaných uzavíratelných skleniček. Skladujte v lednici. Používejte jen tak samostatně nebo k doslazení čaje.

Do salátů nebo na chléb

Pokud vyrazíte na sedmikrásky, sbírejte jenom ty plně otevřené. Květy i listy si můžete ozdobit například talíř s jídlem, výtečné jsou také do salátů, pomazánek, ale i jen tak posypané na chléb s máslem či tvarohem. Použít je můžete i do polévek, ale v takovém případě je přidávejte až úplně na závěr, aby květiny neprošly varem. Jinak byste je připravili o cenné látky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008