Je lepší chovat kočku nebo psa? Pes je věrný, kočka nezávislá

 Mazlíčci 
19. dubna 2020 09:42 / Hana Jordánová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Psi a kočky spolu nemají žádný problém. Depositphotos
Pejskaři i majitelé koček jsou přesvědčeni, že oni mají to pravé zvíře. Bitva mezi nimi je odvěká. Je podle vás lepší mít doma psa, nebo kočku? A co si o tom myslí vědci?

Kdo chová kočku, nemá žádné pochybnosti, že tyto šelmičky jsou lepší než jejich přátelé-nepřátelé psi. Prvním důvodem, proč to tito lidé tvrdí, je oněch devět životů, které má kočka mít. Je pravda, že kočka je obratnější než pes. Je-li například vystavena volnému pádu, má schopnost se ve vzduchu tak obrátit, aby dopadla na břicho a hruď, a minimalizovala tak riziko zranění. Jsou známé i případy, že se kočka zachránila i při pádu z desátého patra. Naopak pes nepřežije ani pád ze čtvrtého patra.

Kočka lépe loví

Všichni známe lovecké psy, ale málokdo ví, že ve skutečnosti jsou vynikajícími lovci kočky, protože lépe vidí na kratší vzdálenost a umějí se lépe soustředit. Někteří vědci jsou dokonce přesvědčeni, že se schopnost lovit u domácích koček rovná velkým šelmám.

Ve srovnání se psy mají kočky také lepší čich a sluch a vidí škálu barev, a to i za špatného osvětlení. Kočky denně spí 12 až 16 hodin, ale i ve spánku dokážou čichem a sluchem sledovat, co se kolem nich děje.

Otázka je, k čemu vám v bytě to, že je kočka skvělý lovec a lépe vidí, vlastně je.

Kočky žijí déle. Kdo touží po domácím zvířeti, s nímž by prožil co nejvíce let, udělá nejlépe, když si raději koupí kočku než psa. Kočky v průměru žijí třináct až čtrnáct let (některé se dokonce dožívají až dvaceti let), zatímco psi se v průměru dožívají jedenácti let.

Péče o domácí zvíře může být náročná. Kdo tedy miluje zvířata, ale musí šetřit s výdaji, učiní lépe, když se rozhodne pro kočku. Péče o kočku je levnější než o psa.

Kočka je soběstačná

Kočka nepotřebuje venčit a obstará si dost fyzické aktivity doma. Navíc je doma spokojená. Procházka se psem nezabere tolik času a prospívá zdraví jak zvířete, tak člověka. To ovšem v případě, že pes není příliš zvědavý, líný nebo pomalý, protože pak se procházka může protáhnout na delší dobu.

Kočky jsou způsobnější a klidnější. Kdo chová psa, dobře ví, že mít hosty je někdy problematické. Pes může celou dobu štěkat nebo skáče na každého. Kočky to nedělají. Když někdo přijde, většinou se schovají a ukážou se teprve poté, co se ujistí, že příchozí není vetřelec. A kdo hledá zvíře, které by neobtěžovalo sousedy, měl by si rozhodně pořídit kočku.

Kdo je chytřejší?

Na rozdíl od toho, co si myslí majitelé psů, nedává jim věda za pravdu, pokud jde o údajnou intelektuální převahu psů nad kočkami. Přestože kočičí schopnosti je mnohem těžší zkoumat, první výsledky jsou slibné: japonští vědci zjistili, že si kočky vedly stejně dobře jako psi v sérii paměťových testů. Navíc kočky mají tu část mozku, která je zodpovědná za zpracovávání informací, mnohem složitější než psi a mají zde dvojnásobek neuronů.

Zřejmě hlavním důvodem, proč jsou kočky nejrozšířenějšími domácími zvířaty na světě, je to, že se o sebe postarají, nepotřebují výcvik, samy se myjí a mohou být ponechány bez obav doma i delší dobu. Kočičí svět však zůstává záhadný, lze jej jen těžko pochopit, a pravděpodobně i proto jsou lidé kočkami tak fascinováni.

Pes je nejvěrnějším přítelem člověka

Je sice němý, ale řečí svého těla a svým chováním vám dokáže, že lepšího přítele nikde nenajdete. Pes je nejlepším přítelem člověka a chlupatým živým antidepresivem, které vám pomůže i v horších časech a mnohému nás naučí.

Rozdává bezpodmínečnou lásku

Psí láska je skutečná a ničím nepodmíněná. Je vědecky dokázáno, že pokud se pejsek svému majiteli dívá do očí, tvoří se v jeho těle oxytocin, tedy hormon lásky. Pejsek vám dokáže vrátit ztracenou radost a zbaví vás osamělosti.

Naučí vás užívat si život

Psi se dokáží těšit i z maličkostí a užívat si přítomnost. Čtyřnohý chlupáč zároveň funguje jako živé antidepresivum. Dokáže vám vrátit ztracenou radost, zbaví vás osamělosti, zahrne vás láskou a nakazí svou vitalitou. Díky svému pozitivnímu působení na psychickou pohodu člověka se někteří psi využívají při canisterapii.

Udělá vás zdravějším

Pejsek potřebuje pravidelné procházky, připravte se proto na pravidelnou dávku pohybu. Studie ukázaly, že psi v domácnosti zlepšují imunitu dětí a ty pak méně trpí alergiemi. Mazlení se s pejskem navíc upravuje krevní tlak a snižuje stres.

Nikdy vás nezradí 

„Když chceš milovat, miluj člověka, ale pokud očekáváš věrnost, kup si raději psa,“ řekl jednou o čtyřnohém příteli člověka slovenský dramatik, prozaik a aforista Peter Gregor. A měl pravdu. Pejsek je velmi loajální zvířátko, které udělá cokoliv, jen aby vás potěšilo. Ke svému životu potřebuje smečku, tedy rodinu, a když se stanete jeho pánem a vůdcem smečky, budete pro něj jakýmsi bohem, kterého nikdy nezradí. Psali jsme také: Kočičí plemena, která se chovají jako psi.

Najde vám nové kamarády

Venčení psa je skvělý způsob pro navázání nových kontaktů. Majitelé psů, kteří se přestěhovali do nového prostředí, by vám potvrdili, že první nové známosti získali právě v komunitě pejskařů. Během procházky s pejskem vás osloví různí lidé od maminek s dětmi, které si budou chtít pejska pohladit, přes majitele psů až po sympatického souseda z vedlejšího vchodu. Psi své pány jednoduše integrují do společnosti. Zda se mohou mazlíčci nakazit koronavirem jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod