Vyrobte si vlastní přírodní pastu na zuby

 Ostatní 
21. dubna 2020 15:00 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vyrobit si domácí pastu není obtížné Depositphotos
Bez pasty na zuby se dnes nikdo neobejde. Čištění chrupu je nutná činnost, kterou byste neměli nikdy vynechat. Pokud byste nepoužívali pastu a zubní kartáček, brzy by se vám zkazily všechny zuby. Pastu si však můžete vyrobit sami a dokonce s příchutí, která vám bude chutnat. Zjistěte, jak na to.

Ať se nám to líbí, nebo ne, většina běžně dostupných past obsahuje toxické složky. Například triclosan. Jde o pesticid, který blokuje metabolismus hormonu štítné žlázy. Dále v pastách najdeme umělá barviva. Proto je lepší si vyrobit vlastní pastu, která bude pouze z přírodních ingrediencí. Nemusíte se bát, že by vám neochránila zuby před zubním plakem a kazy.

Zubní pasta z kurkumy a kokosového oleje

Kombinace kurkumy a kokosového oleje bude mít na váš chrup velmi pozitivní vliv. Kurkuma má bělicí účinek, může vás zbavit i pigmentace na zubech. Navíc působí protizánětlivě. Kokosový olej má antibakteriální účinky, takže vám zlikviduje některé bakterie v ústech.

Ingredience

  • 2 čajové lžíce kokosového tuku
  • 1 čajová lžíce jílu
  • 6 polévkových lžic kokosového oleje
  • 1 čajová lžíce kurkumy
  • 5 kapek mátového či jiného esenciálního oleje
  • 2 polévkové lžíce vody

Postup

Nachystejte si menší nádobu, ve které budete ingredience promíchávat. Nejprve do ní dejte kokosový tuk. Poté přidávejte postupně další výše zmíněné ingredience. Během toho je důkladně promíchávejte a během chvíle vám vznikne přírodní pasta na zuby. Dejte si však pozor na jíl, z etikety zjistěte, zda je vhodný pro vnitřní použití.

Pasta z jedlé sody a esenciálního oleje

Jedlá soda má bezesporu skvělé bělicí účinky a zuby zpevní. Delší dobu se však diskutuje o tom, zda při delším užíváním zuby nepoškodí. Z toho důvodu raději pastu z jedlé sody používejte pouze občas. Druh esenciálního oleje si vyberte sami podle chuti. Můžete zkusit mátový, levandulový či eukalyptový.

  • 0,5 menší sklenice jedlé sody
  • 12 kapek esenciálního oleje
  • 2 čajové lžíce soli
  • voda

Postup

Nachystejte si menší nádobu, do které nasypte jedlou sodu. Přilévejte do ní vodu, dokud nedosáhne vámi požadované hustoty. Poté přidejte esenciální olej. Nakonec do pasty přimíchejte sůl, ale pokud nebudete chtít, nemusíte. Dále čtěte: Kvalitní ústní vody jsou drahé. Vyrobte si vlastní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod