Jak vyrobit hmyzí hotel, který poskytuje útočiště užitečným druhům pro vaši zahradu

 Zahrada 
25. dubna 2020 11:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejen včely vám budou vděčné Depositphotos
Váš trávník je po jarním úklidu důkladně shrabaný a provzdušněný, záhony prokypřené, stromy prořezané, a přesto máte pocit, že vám na zahradě něco chybí?

Chcete-li v ní mít něco netradičního, co k vám přiláká mnoho užitečných broučků, pořiďte si takzvaný hmyzí hotel.

Vraťte jim přirozenost

Užitečných druhů hmyzu jsou stovky, ale kvůli úbytku jejich přirozeného prostředí se z přírody a zahrad vytrácejí. A to je velká škoda. Starají se totiž o opylování a hubení škůdců. Proto, pokud chcete mít svoji zahradu nejen co nejkrásnější, ale také biologicky funkční, postavte užitečným samotářským hmyzákům domeček nebo rovnou prvotřídní hotel.

Tvořte ze zbytků

Na výrobě hmyzích domečků je nejlepší to, že si vystačíte s tím, co máte doma a co najdete na zahradě. Jako konstrukce poslouží hlubší dřevěná či plastová bedýnka, cihly celé nebo s otvory, prkna či palety. Důležité je myslet na stříšku, kterou můžete udělat třeba z jakékoliv střešní krytiny. Vnitřní uspořádání by mělo být co nejpestřejší. Noví obyvatelé hotýlku ocení různě velké otvory a úkryty z nejrozmanitějšího materiálu.

Papír, listí i dřevo

Aby vám jednotlivé domečky hotelu držely pohromadě, můžete je udělat z plastových lahví, kterým ustřihnete hrdla a dna. Trupy lahví pak naskládejte do bedýnky nebo přepravky na nápoje. Do nich pak jednoduše vkládáte smotané lýkové provázky, rákosí, šišky, listí čerstvé i suché, klacíky, seno, mech, duté bambusové tyčky, ale i různé papírové ruličky, špalíky s vyvrtanými otvory (o průměru 3 - 15 mm), kousky cihel, hlínu či kamínky.

Koho můžete pohostit?

Každý druh hmyzu si na zahradě hledá bezpečný úkryt pro sebe a další pokolení. Uvítají každou dutinku a skulinku, kde budou po celý rok žít a bezpečně přečkají zimu. Takové úkryty hledají například včelky samotářky a čmeláci. Dalšími vítanými pomocníky do zahrady budou slunéčka, zlatoočka, zlatěnky, pestřenky, motýli, ploštice či škvoři.

Ty asi nikdo nemá moc v lásce, ale na zahradě zastanou kus práce. Za noc, kdy jsou aktivní, dokáží spořádat až 100 mšic. A taková beruška jich za život spořádá dokonce několik tisíc. Hmyzí kamarádi vám pomohou zbavit se také dalších škůdců, jako jsou různé housenky, larvy, červíci a svilušky.

Příjemným faktem je, že služeb hmyzího hotelu nevyužívají vosy, sršni, mravenci a další druhy žijící ve společenstvích. Domečky jsou obydlovány jen neškodnými druhy, které můžete směle a bezpečně pozorovat i s dětmi. Dokonce i včelky samotářky, protože nemají žihadla.

Na slunce a do závětří

Vhodné místo je s dostatkem slunečního svitu, ale v suchu a závětří. Domeček můžete pověsit či připevnit na strom nebo pařez. Domeček si můžete postavit i na terasu nebo balkon. Případným zatoulaným návštěvníkům se doma vyhnete sítěmi v oknech nebo balkonových dveřích. O hmyzí hotel se nemusíte nijak starat, je prakticky bezúdržbový a žije si svým vlastním životem. Čtěte také: Vytvořte si relaxační zákoutí v zahradě s japonskými prvky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod