Pokud nemáte možnost pořídit si klimatizaci, výrazně vám pomohou venkovní žaluzie

 Dům 
18. května 2020 13:29 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Do místnosti se nedostane tolik tepla Depositphotos
Přelom dubna a května zahajuje sezonu, kdy se domácnosti nejčastěji pouštějí do výměny oken, ale také přemýšlejí, jakou stínící techniku použijí v nadcházejícím létě. Pokud patříte mezi ty, kteří nemají z jakéhokoliv důvodu možnost pořídit si klimatizaci, zkuste popřemýšlet o poměrně efektivním způsobu zachování chladu ve vašich místnostech ve slunných měsících. A to výběrem vhodného stínění.

Ač se to nezdá, i žaluzie mohou velmi dobře zabránit pronikání slunečních paprsků a zahřívání interiéru.

Finančně dostupný kompromis

Velmi populární se stále častěji stávají venkovní žaluzie, které mají stejně jako žaluzie vnitřní mnoho výhod. Navíc jsou pro mnohé rodiny stále více finančně dostupnější, než tomu bylo dříve, a jejich pořizovací cena není nikterak závratná. Je třeba mít na paměti, že mezi vnitřními a venkovními žaluziemi existují nezanedbatelné rozdíly, a to už při jejich základní funkci, tedy stínění a odrazu slunečních paprsků.

Jak to funguje?

Při použití interiérových žaluzií je světlo a především teplo zachyceno až v okamžiku, kdy pronikne sklem do místnosti, takže ať chceme nebo ne, k zahřívání pokojové teploty nutně musí dojít. Oproti tomu venkovní stínění zachytí maximální množství vyzařovaného tepla a do domu jej proniká jen velmi malé množství.

Takže zatímco v letním počasí nám venkovní žaluzie pomohou udržet v místnosti stín a příjemnou teplotu, v zimě se osvědčily jako skvělý izolant. Svou konstrukcí jsou schopny zamezit úniku tepla zevnitř ven, což představuje také značnou finanční úsporu. Takže ačkoli mohou být jejich pořizovací náklady vyšší, fungování těchto žaluzií vám ekonomickou stránku vyváží. Čtěte také: Několik možností, jak ročně uspořit nemalé peníze na osvětlení.

Chytré žaluzie

Ani samotné ovládání tohoto stínění není nic náročného. Velmi často jsou dodávány s takzvaným elektropohonem. K tomu se pak jako příslušenství instaluje ovladač na stěnu, anebo v případě vyšší řady je dodáváno přímo dálkové ovládání. Některé žaluzie je dokonce možno opatřit časovým spínačem, takže si přesně můžete nastavit dobu, kdy se lamely uzavřou a kdy naopak do místnosti propustí maximum světla.

Varianta vnitřních žaluzií

Pokud však nemáte vhodně řešenou fasádu a okolí oken, takže si nemůžete instalaci venkovních rolet z technických důvodů dovolit, sáhněte alespoň po kvalitnějších typech interiérových žaluzií. V letních dnech se mnohým osvědčily například vertikální žaluzie, které jsou z jedné strany pokryté vrstvou odrážející sluneční svit.

Ačkoliv nedojde k odražení slunečních paprsků ještě před skleněnou výplní, tato speciální vrstva dokáže horko v místnosti poměrně slušně eliminovat. I v těchto případech platí, že je lepší si připlatit za kvalitní materiál a nešetřit na něm za každou cenu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod