Lopatkovec je krásná vytrvalá pokojovka, o kterou se téměř vůbec nemusíte starat

 Dům 
02. května 2020 12:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krásné kytky dělají krásné prostředí Depositphotos
Pokud nejste žádný dobrý pečovatel, ale chcete nějakou pokojovou rostlinu, sáhněte po lopatkovci. Málokterá rostlina snese špatné zacházení jako lopatkovec. Péče je snadná. Pokud ale máte domácí mazlíčky, dejte si pozor, protože je jedovatý.

Lopatkovec nebo-li toulcovka je známý jako nezmar, který snese delší dobu špatné zacházení i nedostatek péče. Je nenáročný, zato hojně kvete. A krásné kytky dělají krásné prostředí. Snese i takový stín, ve kterém už by další rostliny ani květiny nekvetly.

Čistí vzduch

Na druhé straně čistí vzduch v místnosti a zbavuje ho chemických látek, například oxidu uhelnatého. Protože je původem z tropů, nevadí rostlině ani vyšší vlhkost, takže se nebojte dát ji klidně i do koupelny nebo do kuchyně.

I když je toulcovka klasická pokojová rostlina, v přírodě roste pod stromy ve vlhkých tropických pralesech ve Střední Americe. Může dorůstat až do metru. Na světě existuje asi 50 druhů lopatkovce.

Rostlina vypadá jako menší keř se zelenými listy špičatého tvaru a dekorativního charakteru. Mezi listy jsou květenství ve tvaru toulce. Květy většinou bílé nebo nažloutlé a béžové barvy se objevují od dubna do září. Toulec může mít jednoduchý nebo uzavřený tvar.

Snadná péče

V našich poměrech se rostlina pěstuje kvůli tomu, že je o ni velmi snadná péče. Zvládne ji i začátečník nebo ten, kdo o rostlinách nic netuší nebo nemá na péči o ně tolik času. Majiteli odpustí i sucho nebo horší podmínky, přesto potěší krásnými květy.

Lopatkovec má jedovaté listy, stonek a některé další části. Pokud máte doma zvíře jako třeba kočku nebo psa, zabraňte jim v okusování listů. Mohla by se u nich projevit otrava. Pokud zvíře bude výrazně slinit nebo zvracet, mohlo se otrávit. Při požití menšího množství může být podrážděná dutina ústní nebo trávicí trakt. Slabší projevy odezní samy, u větší otravy je ale potřeba veterináře. Jako první pomoc se doporučuje vypít roztok jedlé sody, kterou lze dát i na podrážděnou pokožku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008