Klíšťata útočí. Branit se jim můžete s pomocí bylin, které je odpudí

 Ostatní 
29. dubna 2020 15:04 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Klíšťata přenáší hned několik nemocí  Depositphotos
Radost z jara často vystřídá strach z klíšťat. Dokáží totiž člověku velmi znepříjemnit život. V největší míře přenáší klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu. Na klíšťovou encefalitidu existuje očkování, ale na boreliózu ne. Proto byste neměli nic nechat náhodě a proti klíšťatům se důsledně chránit. Pomohou vám byliny, které klíšťata nemohou vystát.

Pokud chodíte do přírody, nezanedbávejte ochranu před klíšťaty. Nosit dlouhé oblečení a vyhýbat se vysoké trávě nestačí. Musíte se potřít či postříkat něčím, co klíšťata odpudí. Můžete využít různé druhy repelentů, které jsou dostání k obchodech. Jde však o chemické přípravky, které vůči pokožce nejsou příliš šetrné. Vyrobte si přírodní odpuzovače z bylin, které budou mít podobné či lepší účinky při odpuzování klíšťat.

Repelent z hřebíčku

Výroba repelentu z hřebíčku není nijak obtížná. Budete k ní potřebovat následující ingredience.

  • pytlík celých hřebíčků
  • 5 – 15 kapek esenciální olej z hřebíčku
  • 100 - 200 ml alkoholu (vodka či slivovice)

Postup

Nachystejte si rozprašovač. Do něj nasypejte množství hřebíčků podle toho, jak je láhev velká. Hřebíčky zalijte vámi vybraným alkoholem. Množství opět zvolte podle velikosti láhve. Následně do ní přidejte několik kapek esenciálního oleje z hřebíčku. Pokud máte malou láhev, bude vám stačit pět kapek. V opačném případě přidejte zhruba patnáct kapek.

Veškeré ingredience protřepejte a položte na místo, kde svítí slunce. Nechte tam láhev stát zhruba dva až tři dny. Nakonec si přírodní repelent můžete na sebe nastříkat. Vyhýbejte se s ním obličeji. Mějte na paměti, že přírodně vytvořený repelent nevydrží působit příliš dlouho. Pokud se chystáte na výlet do přírody, stříkejte se repelentem zhruba každé dvě hodiny.

Repelent z rozmarýnu  

Rozmarýn klíšťata vyloženě nesnáší. K výrobě přírodního repelentu z rozmarýnu budete potřebovat následující ingredience.

  • 100 – 200 g sušeného či čerstvého rozmarýnu
  • 1 - 2 polévkové lžíce vinného octa
  • 1 litr vody

Postup

Nachystejte si menší hrnec, do kterého nalijte vodu. Přiveďte ji do varu a následně do ní položte bylinky, ale nepřestávejte vodu vařit. Po chvíli hrnec odstavte a vodu nechte vychladnout. Rozmarýn se vylouhuje.

Vychladlou vodu s rozmarýnem přeceďte a nalijte do rozprašovače. Přírodní repelent můžete použít na oblečení i pokožku. Pokud máte domácího mazlíčka, můžete ho s ním také postříkat. Dále čtěte: Obtěžují váš domov mravenci? Zbavte se jich.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47