Kanárek je nenáročný společník, který umí krásně zpívat. Je vhodný i pro začínající chovatele

 Mazlíčci 
13. května 2020 10:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
I když je kanárek malého vzrůstu, potřebuje v kleci prostor Depositphotos
Je malý, nádherně zbarvený do žluta a krásně zpívá. To jsou hlavní důvody, proč si pořídit domů kanárka.

Pokud jste se rozhodli pořídit si domů nějakého mazlíčka v podobě ptáčka, určitě byste měli zapřemýšlet nad kanárkem. Je nenáročný na chov i péči, a proto je ideální volbou pro úplné začátečníky. 

Barevní pěvci

Kanárci dostali své jméno podle svého původu, které je na Kanárských ostrovech. Tam dodnes žijí volně v přírodě, stejně tak je možné je spatřit na Azorech nebo Madeiře. Divocí kanáři jsou převážně olivově zelení s černohnědými křídly. Šlechtěním však vznikly nové mutace barev od žluté, přes bílou, oranžovou, červenou či opálovou. Pro kanárky je typický jeho krásný hlas, který vám zpříjemní každé ranní vstávání. Pěvci jsou samci, naopak samičky jen cvrlikají.

Vybavení klece

I když je kanárek malého vzrůstu, potřebuje v kleci prostor, aby se mohl občas proletět. Pro jednoho ptáčka volte proto klec 50 x 30 x 40 cm. Pokud chcete chovat více kanárků ve skupině, musíte sáhnout po větší kleci nebo voliéře. Nový domov kanárka by měl být vybaven bidýlky různé tloušťky, miskou na krmeni, napáječkou na vodu, ale také miskou s vodou, protože kanárci se rádi koupou. V neposlední řadě by tam neměly chybět ani hračky. 

Mají rádi klid

Pro klec vyberte místo, které není v blízkosti radiátorů, stejně tak není vhodná poloha v blízkosti oken a na přímém slunečním světle. Vyvarujte se kuchyni, kde by kanárek musel dýchat výpary ze sporáku. Mělo by jít spíše o klidné místo, kde se nebude ničeho děsit. Jakmile si jej donesete domů, často na něj mluvte, aby si zvyknul na váš hlas. Vyvarujte se zvyšování hlasu nebo příliš prudkým pohybům. To by ho mohlo vyděsit a zbytečně stresovat.

Milují vařené brambory

Kanárek, stejně jako jiné druhy ptactva, miluje kvalitní semena a zrní. Nejvíce si pochutnají na řepce, slunečnici, máku, pohance, prosu nebo lněném semínku. Kromě toho jim dopřejte ovoce a zeleninu, například mrkev, banán, jablko, salátovou okurku, kiwi, meloun, rajče nebo třeba hroznové víno. Uvítají také vařené brambory. V jarním období jim dejte do klece také nějakou bylinku, která kanárkovi dodá celou řadu vitaminů. Jaké jsou nejvhodnější, jsme psali zde.  

Pozor na vápenku

I kanárky může potkat celá řada onemocnění. Nejčastěji je postihuje vápenka nebo-li svrab. Ten poznáte podle toho, že na spodní části prstů a chodidel mají zesílené šupiny, které se zvětšují a nakonec odstávají. Začnou se deformovat drápky a dokonce hrozí ztráta nohy. V tomto případě je léčba ale snadná. Stačí postižená místa potírat olejem nebo sádlem. K léčení pomůže i vitamin A.

Když nešvitoří

Čas od času se můžete také setkat s tím, že kanárek přestane úplně zpívat. Nebojte se. Neznamená to, že by byl nemocný. Tento jev se objevuje v době pelichání, protože mu veškerou energii sebere výměna peří. Za chvíli ale tento stav přejde a váš kanárek vás bude opět obšťastňovat veselým zpíváním.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008