Nejkrásnější zeleninou jsou okrasné papričky. Jejich barevná rozmanitost nezná mezí

 Zahrada 
24. května 2020 08:57 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Okrasné papričky vám udělají radost svou rozmanitostí barev i tvarů Depositphotos
Papričky už dávno nejsou jen oblíbenou pochutinou. Stále více se na našich zahradách a v truhlících na balkonech i za oknem uplatňují i čistě jako okrasné rostliny. Více než květy nás nejvíce upoutají jejich plody. Jsou pevné, lesklé a jejich barevná rozmanitost nezná mezí.

Výhodou je, že je můžete pěstovat na zahradě stejně dobře jako třeba na kuchyňském okně. Obecně je pěstujeme jako pokojovou nebo přenosnou rostlinu.

Ve světě znali pálivé papričky daleko dříve než v Evropě. Třeba indická či mexická kuchyně se bez nich neobešla. Pro Evropany objevil tuto ostrou lahůdku slavný mořeplavec a objevitel Kryštof Kolumbus při svých plavbách do Karibiku na přelomu 15. a 16. století. Španělé si je o něco později doslova zamilovali a začali úspěšně pěstovat. Po vlnách k nám toto koření putovalo také z Mexika, Číny, Thajska, Indonésie a ze země snad největšího producenta chilli – z Indie.

Pěstování

Papričky můžete zakoupit v zahradnictví již jako malé rostlinky v květináči. Anebo, pokud si troufáte a máte trpělivost, si je můžete vypěstovat doma ze semínka. Okrasné papričky množíme semeny, která poměrně dlouho klíčí. V bytě můžeme vysévat v podstatě kdykoli, ideální období ale je od února do října. Pokud se však rozhodneme pustit do pěstování uprostřed topné sezony, nesmíme zapomenout zvlhčovat vzduch. Semínka vložíme do vlhké lehčí zeminy a necháme je klíčit v temnu. A hlavně v teple. Teprve po několika dnech je vhodné přemístit sazeničky na světlo. Do většího květináče je přesazujeme ve chvíli, kdy mají dvě řady lístků. V době kvetení rostlinu umístíme na venkovní stanoviště, čímž zajistíme dobré opylení. Stejně je tomu i u papriček, které se prodávají již předpěstované v obchodech.

Zálivka a hnojení

Během vegetace vyžaduje okrasná paprička pravidelnou zálivku a přihnojování. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny. Pokud rostlinu pěstujeme doma, listy mlžíme. Suchý vzduch totiž způsobuje opadávání listů. Během růstu je třeba vydatně hnojit univerzálním hnojivem, v létě hnojíme 1x za čtrnáct dnů. Při nasazování plodů zálivku omezíme na 2 - 3x týdně. Papričky nikdy nepolévejte shora a ani přímo na listy. Nejlepší je zalévat rostlinu do misky pod květináčem, aby si vzala jen tolik vody, kolik potřebuje. Kořeny nesmí vyschnout, protože tím by se papriky předčasně scvrkly. Na druhé straně příliš vlhka také škodí, protože se objevují plísně.

Pokud pěstujete okrasnou papriku venku, před zimou ji nezapomeňte přenést dovnitř do světlé a dobře větrané místnosti. Nejlépe přezimuje při teplotě 10 °C. Zálivku a hnojení v tomto období omezte. Okrasná paprička nemusí přezimovat, ale každoročně si ji můžete vypěstovat ze semínka nebo koupit.

Okrasné papričky se pěstují pro své zářivě barevné plody, které jsou velmi pálivé a nejsou vhodné k běžné konzumaci, i když nejsou jedovaté. Vydrží však na rostlině velmi dlouho, což ocení každý pěstitel. Ještě v době, kdy už odkvetou běžné květiny na balkoně, se můžete těšit z pestrobarevných plodů okrasné papričky. Jak ještě ozdobit podzimní okno, jsme psali zde.

Upozornění

Rostliny udržujeme mimo dosah dětí. Šťáva z plodů může způsobit bolestivé podráždění kolem očí a úst.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008