Na túru se psem. Na tyto věci byste měli myslet, než vyrazíte

 Mazlíčci 
23. května 2020 14:32 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Toulky přírodou prospějí vám i vašemu chlupáči Depositphotos
Plánujete vyrazit v nejbližších dnech na túru se svým psem? Skvělý nápad. Důležité je dopřát psovi i kvalitní výbavu, aby ho to bavilo stejně jako vás.

Pěší turistika je ideálním sportem, který prospívá nejenom vašemu zdraví, ale také tomu psímu. Společné chvíle na čerstvém vzduchu jsou k nezaplacení a během toulání zažijete mnohá dobrodružství. Tedy jenom v tom případě, že jste na cestu dobře vybaveni. Na co byste neměli zapomenout?

Trénink a výcvik

V první řadě je třeba si ujasnit, zda je váš pes na takovou túru opravdu připravený. Pokud je váš pes klasický gaučový povaleč, pak s vámi asi jenom těžko ze dne na den zdolá nějaký kopec a ujde desítky kilometrů. Proto je lepší začít s tréninkem a pozvolna pejska na dlouhou a klidnou chůzi zvykat. Stejně tak byste si měli být jisti, že váš pes ví, jak se vydat na volné vodítko. Pokud máte obavy nechat svého chlupáče lítat na volno, nebo jdete do míst, kde je to zakázáno, přibalte s sebou kvalitní dlouhé vodítko nebo postroj. Oceníte také vodítko s amortizérem, které je odpružené, čímž absorbuje nárazy.

Vhodný pes

Ne všichni psi jsou skutečně vhodnými adepty pro turistiku. Například starší psi nebo štěňata k nim určitě nepatří. Stejně tak by se takovým výletům měli vyhnout psi s určitými zdravotními problémy. Jistou alternativou pro malá plemena mohou být speciální batohy nebo nosítka, v nichž můžete svého chlupáče poponášet. 

Něco k snědku

Mít dostatečnou zásobu potravin a především vody, to je základ každého výletu. S sebou vezměte nejenom dvojnásobek vody, ale také kvalitní jídlo pro vašeho chlupáče, které mu dodá potřebnou energii. Kvalitní granule nebo konzervy, případně kapsičky jsou ideální potravou na cesty. Samozřejmě by neměl chybět i nějaký ten pamlsek jako odměna za dobrý výkon. Existují také cestovní psí misky, které jdou složit, a tak nezaberou téměř žádné místo.

Připravte se na počasí

Počasí bývá mnohdy vrtkavé. Takže s sebou určitě přibalte nějakou ochranu proti vlhkosti a chladu. Psi sice mají svou huňatou srst, která jim ve většině případech postačí, avšak jsou i situace, kdy je taková výbava nezbytná. Psík promočený na kost by jistě ocenil nějakou pláštěnku nebo hřejivou vestu, která ochrání jeho záda, klouby i orgány. Stejně tak si dávejte pozor na možné přehřátí vašeho chlupáče. Jaké jsou příznaky i první pomoc, jsme psali zde.

První pomoc

I když jste oba zdraví, během cesty se může stát cokoliv. Turistika může být těžká zejména pro tlapky vašeho chlupáče, v nichž mohou uvíznout trny, ostré kamínky, bodláky a dokonce i hmyz. Proto byste neměli zapomínat ani na lékárničku se základním vybavením, jako jsou obvazy a dezinfekce, která bude vhodná pro vás oba. Pravidelně také dělejte pauzy, během nichž tlapky svého chlupáče kontrolujte. Vhodné je také vzít s sebou psí botičky pro případ, že by si pes poranil tlapku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod