Je čas myslet na to, aby zahrada kvetla i na podzim. Zasaďte si nyní krásné listopadky

 Zahrada 
20. června 2020 10:51 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Domovinou chryzantém je Čína a Japonsko Depositphotos
Chryzantémy nebo-li listopadky považuje mnoho lidí za hřbitovní či pohřební kytky. Přitom jde ve skutečnosti o nádherné květiny, které vaši zahradu rozzáří i na podzim, kdy už síla jiných rostlin slábne. Zbavte se předsudků a zasaďte si listopadky ještě teď, odmění se vám na podzim záplavou květů.

Pomalu a jistě se chryzantémy hanlivé nálepky hřbitovní kvítí zbavují a získávají si rok od roku více příznivců. Listopadky jsou krásné nejen v záhoně, ale vyjímají se i ve váze. Podlehněte jejich kouzlu, vaše zahrada bude na podzim plná života. Teď na jaře je ideální čas je zasadit. Stihnou tak na podzim vykvést a hlavně dostatečně zakořenit, takže minimalizujete riziko, že by rostlina přes zimu vymrzla.

Chryzantémy lze zařadit mezi tzv. kytičky našich babiček. Jde o trvalky, které si jistě zaslouží návrat do našich zahrad. Jejich pěstování není nijak náročné. Pro venkovní výsadby však vždy vybírejte chryzantémy zimovzdorné.

Pocházejí z Číny

Chryzantémy se vyskytují na severní polokouli, nejvíce jich pochází z Číny a Japonska, kde jsou tyto květiny velmi oblíbené. První zmínky o pěstování chryzantém jsou 2 500 let staré. V Japonsku je chryzantéma tradičním symbolem císařského rodu, dostala se například i na japonskou královskou pečeť.

Z Číny a Japonska se později tyto krásky dostaly také do Ameriky a Evropy. Velmi rychle si získaly své příznivce. V polovině 19. století bylo známo přibližně 1 000 odrůd, počátkem 20. století už existovalo více než 10 000 kultivarů.

Rané i pozdní

Listopadky se dělí podle toho, kdy kvetou, na rané a pozdní. První nasazují poupata už koncem srpna, druhé až v průběhu podzimu, nejčastěji tedy během října. Jako první má polokulovité dekorativní květy řada Marylin, v srpnu nasazují poupata i Gigi, Angela či Ursula. V září je následují Danielle, Chelsey či Morgan a v říjnu Pamplona Jogger, Cheryl nebo třeba Barcelona Jogger.

U chryzantém najdete celou řadu dalších skupin, které se liší velikostí a tvarem květů – známé jsou odrůdy s jednoduchými, poloplnými, plnými, pomponkovitými, sasankovitými nebo dokonce lžičkovitými květy.

Milují sunce a výživnou zeminu

Chryzantémy prospívají na slunečném stanovišti v humózní, výživné zemině. Pravidelně jim dopřávejte zálivku, nejlépe jim bude svědčit dešťová voda. Během vegetace lze rostliny také přihnojit. Po odkvětu výhony ostříhejte nad zemí, chryzantémy přezimují v kořenech, ze kterých na jaře tvoří výhony nové. Chryzantémy lze vysadit jednotlivě mezi jiné druhy trvalek, více vynikne skupina tří rostlin, v případě plošné výsadby použijte 5 - 7 rostlin na metr čtvereční.

Pokud budete chtít chryzantémy množit, tak dělením. Jednoduše stačí při přesazování jednotlivé trsy rozdělit na menší. Můžete si tímto způsobem namnožit své oblíbené barvy.

Chcete-li, aby rostlina vytvářela větší květy a nehledíte na jejich množství, doporučuje se jejich vyštipování. V takovém případě by stonek neměl nést více než tři poupata. O tom, co vše vyžaduje zahrada v červnu, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod