Jetel luční pomůže při zánětech, ekzémech i nespavosti

 Zahrada 
28. června 2020 08:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fialový jetel roste na loukách i zahradách Pixabay
Pokud rádi využíváte při zdravotních potížích bylinky, můžete se spolehnout i na jetel luční. Roste při okrajích cest, na loukách, ale i na větších zahradách. Pomůže vám při zánětech, ekzémech nebo nespavosti.

Jetel luční je známý také jako čtyřlístek nebo dětelinka. Lidé ho často hledají u cest nebo na loukách kvůli tomu, aby jim přinesl jako čtyřlístek štěstí, ale také si ho dávají na okrasu do vázy jako luční kvítí kvůli jeho jasným fialovým květům. Mít ho ale můžete jednoduše i na zahradě.

Léčivé účinky

Jetel má ale i léčivé účinky. Působí dezinfekčně, takže se používá například při průjmu nebo při detoxikaci organismu. Pomáhá při zánětech, rýmě, kašli i odkašlávání a zlepšuje činnost střev. Zmírňuje také křeče nebo problémy vyvolané menstruací. Používá se na nespavost.

Jetel luční pomáhá i u návalů horka nebo pocitu nevolnosti. U žen se používá k doplnění estrogenů, jejichž pokles může vést například ke ztrátě pružnosti kůže nebo k tvorbě vrásek. Má blahodárné účinky na kůži, léčí ekzém nebo akné i drobná poranění. Kvůli dezinfekčním účinkům urychluje hojení kůže.

Z jetele si můžete udělat nálev, čaj, ale i pleťovou vodu nebo zábal na kožní problémy. Pokud budete chtít, můžete si udělat i koupel. Právě to může pomoct u ekzémů nebo i k tomu, aby vaše kůže vypadala lépe.

Od května do října

Rostlina vyrůstá do výšky od deseti centimetrů až do jednoho metru. Pod zemí má mohutný kořenový systém. Základem je hlavní kořen, který roste do hloubky až dvou metrů. Z něho vyrůstá listová růžice a z ní lodyhy, které nesou listy. Květenství je hlávkovité a tvořené drobnými květy. Květenství má dva až čtyři centimetry. Doba kvetení je od května do října.

Jetel luční pochází z Evropy a nachází se i v Asii a Africe. V Evropě se začal pěstovat asi v 19. století. V České republice roste skoro ve všech nadmořských výškách. Zajímavostí je, že jetel v minulosti v době hladomoru používali lidé na výrobu kaše nebo chleba. O účincích anýzu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod