Sukulenty jsou krásné rostliny, které zvládne vypěstovat i úplný začátečník

 Zahrada 
08. června 2020 10:05 / Eva Vogelová
  2
📷
7 fotografií v galerii
Sukulenty si můžete zasadit doma i na zahradě Pixabay
Sukulenty jsou krásné rostliny. Ačkoliv na první pohled vypadají, že porostou jen v nejteplejších krajích, není tomu tak. Vypěstovat si je můžete bez větších problémů doma i na zahradě. Stačí dodržovat několik základních pravidel a můžete se radovat z unikátních květin.

Za sukulentní rostliny považujeme takové, které se v průběhu vývoje naučily shromažďovat a zadržovat vodu. Vyznačují se tím, že většina z nich nemá listy a kvete jen zřídka. Mezi sukulentní rostliny patří především kaktusy. Spadají sem však i květiny jako aloe vera. Díky tomu, že rodištěm sukulentů je tropické a subtropické pásmo, přežijí téměř jakékoliv podmínky. S výjimkou extrémní zimy.

Přesaďte sukulenty do vhodného substrátu 

Většina sukulentů z obchodů je zasazená v univerzálním substrátu, který se hodí téměř na každou květinu. Pokud ovšem chcete, aby se vašim sukulentům opravdu dařilo, přesaďte je. Půda by měla napodobovat domácí prostředí květin. V případě sukulentů jde o poušť.

Pouhý písek není zcela vhodný, nejlepší variantou je mix určený pro kaktusy a další sukulenty. Obsahuje směs křemičitého písku a dalších minerálů. Nyní se už jen stačí dívat, jak vám květiny rostou téměř samy bez větší pomoci.

Dopřejte sukulentům hodně světla

Sukulenty pocházejí z rozpálených plání, takže bude nutné jim zařídit dostatek slunečních paprsků. Na rozdíl od ostatních okrasných květin potřebují co nejdelší sluneční periodu. Na pouštích na ně intenzivně během celého dne svítí slunce. Nepotřebují stín.

Proto musíte v domácnosti či na zahradě najít místo, kde máte hodně světla. V bytě dejte květiny na okno, které směřuje na jižní stranu. Tímto končí ta nejsložitější část jejich pěstování.

Sukulenty zalévejte občas, ale ve velkém množství

Většina našich květin potřebuje stabilní vláhu. Zalévání má napodobovat cyklus deště venku v přírodě. A proto se sukulenty budou zamlouvat především těm z vás, kteří na zalévání často zapomínají. Na pouštích totiž prší jen zřídka. Ovšem když déšť přijde, jde o pořádnou vodní smršť.

Nebojte se sukulenty hodně zalít, aby byla hlína promočená. Nezapomínejte však na květináč s dírkami ve spodu. Pokud nebude voda moci proudit do misky, hrozí riziko plísní. Po velkém zalití si dejte na delší čas pohov. Další vodní lázeň sukulentům dopřejte až ve chvíli, kdy je substrát velmi suchý. Dále čtěte: Plevel se na záhonech rozrůstá rychle. Zjistěte, jak se ho jednoduše zbavit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod