Pokud se nedaří vašim rostlinám, možná jim chybí vhodný substrát. Bez něj prosívat nikdy nebudou

 Zahrada 
15. června 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Substrát je pro rostliny velmi důležitý Depositphotos
Každý pěstitel touží po krásných rostlinách, které výborně plodí a kvetou. To jim ale musí zajistit pravidelnou dávku živin ve formě hnojiv a hlavně dopřát rostlinám, v květináčích i na záhonech, správný substrát.

Trh dnes nabízí velké množství typů substrátu. Oblíbené jsou univerzální přípravky, které vyhovují takřka veškeré zeleni, ale když pořídíte specializované substráty, prospěje to vašim rostlinám ještě více.

Zajímejte se o potřeby rostlin

Pokud chcete podpořit růst rostlin, můžete je zasít nebo přesadit do průmyslově namíchaného substrátu, který jim dodá živiny, nebo obohatit jejich stávající zeminu hnojivem.

Než koupíte substrát, zamyslete se, v jakém je rostlina stavu, jaké má požadavky na obsah živin a pH a jaká péče jí udělá nejlépe. Když vaše orchideje krásně kvetou, nepřerůstají květináč a substrát je pořád kyprý, stačí přihnojit. Jestliže máte obrovskou palmu v malém květináči plném prosolené udusané zeminy, raději ji přesaďte do nového substrátu pro palmy nebo pokojové rostliny.

Co je to substrát

Substráty jsou uměle namíchané směsi. Jejich základ tvoří ornice, rašelina, drcená kůra či kokosové vlákno. Pro lepší odvod vody se do směsi přidává písek nebo perlit, který zároveň zlepšuje provzdušnění směsi. Optimální pH a schopnost udržovat vodu upravuje bentonit. Substrát obsahuje také vápenec, jílové minerály, kompost či hnojiva, která po přesazení či výsadbě podpoří růst rostlin.

Poměr jednotlivých látek se liší podle typu substrátu. Na trhu najdete jak univerzální směsi, tak i speciálně namíchané substráty pro konkrétní druhy rostlin, jako jsou například kaktusy, orchideje nebo surfinie.

Existuje několik druhů

Substrátu existuje několik druhů, liší se podle rostlinných druhů a použití:

  • Pokojové - většina pokojových rostlin se sází nejčastěji do substrátu složeného ze světlé a tmavé rašeliny obohacené o hnojiva a humus složený z kůry a dalších rostlinných zbytků. PH univerzálních směsí pro pokojové rostliny je neutrální, aby vyhovovalo co největšímu množství druhů.
  • Balkonové a venkovní - rostliny pěstované venku v truhlících a květináčích se dělí na konifery, trvalky a jednoletky, které musí během jedné sezony nasadit bohatý květ i bujný list. Proto potřebují vyváženou směs odpovídající pěstebním podmínkám i rostlinnému druhu.

Substráty do samozavlažovacích truhlíků mají vysoký obsah perlitu a drcené kůry, který výrazně zlepšuje vzdušnost a zabraňuje zahnívání kořenů ve vlhké zemině.

Substrát pro surfinie by měl rostlinám nabídnout vyšší obsah molybdenu, který zajistí bohaté nasazování květů.

Substrát pro pelargonie, petunie, fuschie, verbeny, begonie a další balkonové rostliny s bohatým květem se skládá z kůrového humusu s vysokým obsahem hnojiv a živin, které se pomalu uvolňují.

Substrát pro azalky a rododendrony obsahuje rašeliny, které snižují hodnotu pH, což kyselomilným rostlinám vyhovuje.

Substrát pro konifery neboli jehličnany je silně absorpční, ale vzdušná směs s pomalu se uvolňujícími hnojivy.

  • Zahradnické - jsou univerzální, aby vyhověly co nejširší paletě zahradního rostlinstva. Dobře absorbují vodu a zároveň zajišťují přísun vzduchu ke kořenům. Obsahují hnojiva, rašelinu a humus, který se hodí pro výsadbu i pěstování květin, okrasných keřů i ovocných stromů.
  • Výsevní - jsou vhodné jen do začátku, když sázíte semínka a chcete, aby rostliny vzešly. Směs obsahuje vyšší množství draslíku, který podporuje rozvoj kořenového systému. A také písek, jenž umožňuje snadné přesazování.
  • Pro okrasné rostliny - substráty pro pokojové okrasné rostliny mají upravené složení tak, aby vyhovovaly konkrétnímu druhu. Na trhu najdete směsi pro citrusy, orchideje, kaktusy, sukulenty, palmy, ale i pro masožravé nebo vodní rostliny. Okrasné zahradní dřeviny, křoviny a jehličnany potřebují silně nasákavou, ale vzdušnou směs s pomalu se uvolňujícími hnojivy.
  • Pro plodící rostliny - substráty podporující nasazování plodů se hodí zejména k pěstování jahod, borůvek, ovocných keřů a stromů. Tyto směsi jsou většinou přizpůsobené potřebám jednotlivých druhů rostlin. Například borůvky potřebují kyselé pH, které jiným plodícím rostlinám příliš nesvědčí.
  • Proti plevelu a škůdcům - některé substráty mohou být obohaceny o herbicidy a pesticidy, díky čemuž chrání pěstované rostliny před nevítaným hmyzem a plevelem.
  • Bio - substráty s označením bio jsou produkty ekologického hospodářství, kde se nepoužívají umělá hnojiva, postřiky ani jiná chemie. Tomuto standardu musí odpovídat všechny použité suroviny, z nichž se substrát skládá.
  • Rašelina - má kyselé pH, je velice lehká, jemná a na živiny poměrně chudá, což se hodí ke kombinování s výživným kompostem. Pokud vám záleží na ekologičnosti substrátu, zvolte takový, jenž rašelinu neobsahuje. Rašelina patří mezi pomalu obnovitelné zdroje, a proto je lepší variantou substrát s obsahem kokosového vlákna, který patří mezi snadno obnovitelné zdroje.

Složení

  • Substráty s rašelinou dobře pohlcují vodu a snižují pH, což vyhovuje rostlinám, které prospívají v kyselé půdě.
  • Substráty s pískem zajišťují dobrý přívod vzduchu ke kořenům a jejich prohřátí. Příměs písku navíc usnadňuje přesazování rostlin. Kořeny se z něj dají lehce vytáhnout, takže se zbytečně nepoškodí. Typickou vlastností písečných substrátů je také rychlé vysychání.
  • Substráty s hnojivy obsahují živiny potřebné k tomu, aby rostliny prospívaly v prvních týdnech po zasazení.
  • Substráty s obsahem kompostu dodávají rostlinám živiny v přírodní organické podobě. Kompost se skládá z rozložených rostlinných zbytků. O tom, jak si na zahradě vytvořit vlastní kompost, jsme psali zde.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod