Skvrny už vám nehnou žlučí. Vsaďte na silné a spolehlivé pomocníky našich babiček

 Ostatní 
01. července 2020 09:19 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud se skvrny nevypraly, nasaďte silnějšího protivníka Depositphotos
Přípravků na odstraňování skvrn z oblečení je na trhu mnoho. Ne však vždy jsou účinné. Na některé druhy skvrn jsou prostě krátké. Přitom by vám mohlo pomoci jedno téměř obyčejné mýdlo, ovšem s velmi silnými a spolehlivými účinky.

Když už se na oblečení objeví jakákoliv skvrna, je potřeba jednat co nejrychleji. Ale i když už zaschne, nemusí být nic ztraceno, jak se dočtete na následujících řádcích.

Jádrové mýdlo

O jádrovém mýdle jste už asi slyšeli. Takzvané mýdlo s jelenem bylo odjakživa skvělým prostředkem pro ruční praní. Avšak nestačí úplně na vše, čeho byste se na svém oblečení potřebovali zbavit. Pokud i vy máte problém s nějakou skvrnou, vyzkoušejte žlučové mýdlo, které je doslova specialistou zejména na skvrny organického původu.

Skot nedává jen maso a mléko

Hlavní přísadu žlučového mýdla, kterou je volská žluč, přitom dobře znaly už naše babičky. V minulosti se získávala ze žlučovodu hovězího dobytka, což se s postupem času zjednodušilo, včetně celého pracího procesu, a vznikla žlučová mýdla, která v sobě žluč již obsahovala.

Žlučové mýdlo má většinou hnědou nebo hnědozelenou barvu, protože právě takový odstín má i hovězí žluč. Dnešní prodejci však nenabízejí pouze tuhá mýdla, u kterých byste tuto barvu mohli najít, ale také tekuté varianty, které fungují stejně dobře.

Kde pomáhá žlučové mýdlo

Jak již bylo uvedeno, žlučové mýdlo je skvělým pomocníkem při likvidaci především organických skvrn. Výborně vám proto pomůže likvidovat fleky od zeleniny či ovoce, špenátu a trávy, stejně jako od krve, jejíž vyprání bývá často neřešitelným problémem, a pokud zaschne, je malá pravděpodobnost, že ji ještě z látky dokážete odstranit. Žlučové mýdlo skvěle funguje také na mastnotu z potravin, stejně jako z pokožky, neodolá mu ani inkoust či skvrny od červeného vína. Perličkou je také to, že žlučové mýdlo dokáže z textilií odstranit zbytky spermatu.

Jak se žlučové mýdlo používá

Ve zcela ideálním případě je dobré žlučové mýdlo na skvrnu nanést do doby, než zaschne. Je však jasné, že mnohé hospodyňky nejdříve zkusí znečištěnou textilii vyprat v pračce, a teprve při případném neúspěchu hledají možnosti, jak skvrnu vyčistit. Zkušenosti dokazují, že i po takovém zásahu dokáže žlučové mýdlo většinu skvrn spolehlivě zlikvidovat, takže určitě nepropadejte panice jen proto, že jste jej nepoužili hned na začátku.

Nikdy horkou vodou

Pokud se vám nepodaří vyčistit žlučovým mýdlem flek hned napoprvé, opět na něj mýdlo naneste a nechejte působit klidně i několik hodin. Nechejte však látku i s mýdlem ponořenou ve vodě, aby mýdlo nezaschlo. Na závěr mýdlo opláchněte čistou vodou a znovu oblečení vyperte v pračce. Vždy myslete na to, že skvrnu nesmíte odstraňovat příliš teplou či dokonce horkou vodou. Ideální je vždy vlažná lázeň.

Pokud by vás zajímala další vychytávka pro praní prádla, můžete vyzkoušet také ručně vyrobený prací prášek nebo gel. Jejich výroba je jednoduchá a navíc jsou biologicky rozložitelné. Návody naleznete zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008