Pravidelnou údržbu okapů nepodceňujte, chráníte tím zdi domu před podmáčením

 Dům 
05. srpna 2020 08:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Okap musí být čistý Depositphotos
Okapní žlaby umístěné na vašem domě mají za úkol zachytávat dešťovou vodu, která stéká ze střechy, a odvézt ji odpadními rourami do kanalizace. Systém okapních žlabů chrání zdi před podmáčením. Poškození žlabů způsobuje při silnějších deštích zatékání vody pod zeď a tím rozpad malty a cihel. Žlaby musejí být upevněné tak, aby měly menší spád k výtoku. Horními koleny jsou spojeny s odpadními rourami.

Odpadní roury vedou dešťovou vodu přímo do vpustí nebo jsou zakončeny výtokovým kolenem těsně nad vpustí. Toto koleno svádí vodu dále od stěny. Okapní žlaby jsou z plechu nebo plastu. K lemovacímu prknu okapů se připevňují pomocí žlabových háků. Tvarované žlaby jsou vyrobeny z litiny či oceli, jsou hranatější a mají rovnou zadní plochu. Moderní okapní systémy bývají plastové. Nekorodují a pracuje se s nimi lépe než s litinovými. K dostání jsou i bezúdržbové ocelové s povrchem upraveným vrstvami polyuretanu. 

Čištění okapních žlabů

Pokud vám okapní žlab přetéká, může být zanesen žlab, odpadní roura nebo vpust. Vyberte veškeré nečistoty ze žlabu pomocí malé zahradní lopatky. Aby nečistoty nepadaly do výtokového odtoku, postupujte od něho směrem k uzavřenému konci. Do vyčištěného žlabu nalijte vědro vody a ověřte si, jestli dobře odtéká. Žlaby po vyčištění musejí vyschnout a natřete je zevnitř dvěma vrstvami asfaltového nátěru. Přispívá to k jejich ochraně a vydrží delší dobu.

Jak na čištění ucpané odpadní roury

Pod výtokový otvor podložte tác na zachycení nečistot. Tím zabráníte vnikání nečistot do kanalizace. Horní kolena můžete odpojit a propláchnout. Pokud je zanesená odpadní roura, můžete závadu odstranit pomocí silného proudu vody. Pokud se často roura ucpává, upevněte k hornímu výtokovému otvoru drátěnou mřížku a nečistoty se nebudou splachovat dovnitř.

Oprava prohnutých žlabů

Pokud máte žlab prohnutý, může se vám stát, že výtokový otvor bude výš. V tomto případě nebude voda dostatečně odtékat a bude se hromadit v prohlubni. Příčinou bývají zkorodované a povolené šrouby připevňující žlab. Ten nemá dostatečnou podporu a prohne se. Závadu odstraníte přišroubováním žlabu novými šrouby. Rozměry žlabů a odpadních rour jsou určeny velikostí střechy, kterou odvodňují. Musejí být dostatečně velké, aby zvládly silný déšť. Hranaté žlaby zvládají velké množství vody lépe než polokruhové. Čištění a opravy okapního systému musíte provést ihned po zjištění závady. Nezbytná je pravidelná údržba na podzim, kdy už spadlo ze stromů všechno listí. Šetříte tím nejen okapy a roury, ale i zdivo a omítku. Dále čtěte: Ušetřete za vodu. Zalévejte dešťovou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008