Vyvarujte se největších chyb při úklidu aneb jak si práci co nejlépe zorganizovat

 Dům 
30. července 2020 15:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při mytí oken nepoužívejte jar Pixabay
Poslali jste děti na tábor a chystáte se na velký prázdninový úklid? Než se do něj pustíte, podívejte se na nejčastější chyby. Zjistíte, že občas stojí za to přečíst si návod, nepřeplňovat pračku nebo si práci zorganizovat.

Než se do práce pustíte, pořádně se na vše připravte. Nesmí vám chybět přípravky, utěrky, rukavice, ale také sáčky do koše nebo do vysavače. S plným vysavačem toho totiž moc nevysajete. Pokud budete běhat kvůli každé chybějící věci do obchodu, daleko se s úklidem nedostanete.

Organizace práce

Udělejte si také plán, jakým způsobem budete uklízet. Pokud půjdete bez jakékoliv organizace práce, nebude to efektivní. Nejlepší je jít od jedné místnosti k druhé, na začátek si zvolte tu nejméně používanou a běžte od nejlehčí po nejtěžší. Na začátek se tedy hodí ložnice, na konec si nechejte kuchyň nebo koupelnu. Možná už sice budete cítit únavu, ale vše už budete mít „v ruce“ z předešlých místností.

Důležité je také myslet na systém práce. Jakmile posbíráte povalující se věci, začněte utíráním prachu, nikoliv od podlahy. Pokud totiž vytřete podlahu a teprve potom utřete prach, podlaha bude znovu zaprášená. Nejprve tedy dejte věci na své místo, utřete prach, teprve poté se můžete vrhnout na vysávání a potom mytí podlahy.

Hodit se bude univerzální čisticí prostředek. Vhodné je, když si přečtete návod k použití. Některé přípravky je totiž potřeba opláchnout, jiné zase naopak. Předejdete tak tomu, že si při nevhodném použití vytvoříte plíseň nebo věc ztratí barvu a podobně.

Mějte po ruce i vhodné nástroje. Nebojte se použít prachovku. Pokud jste alergik, sáhněte po utěrce z mikrovlákna. Je také rozumné mít více hadříků a utěrek. Něco použijete na nábytek, něco na kuchyňskou linku a něco jiného na podlahu.

Neberte jar

Kdy se vrhnete na umývání oken, neberte si k tomu jar na nádobí, což je běžný zvyk lidí. Saponát totiž způsobuje, že se voda rychle odpaří. Než okna stačíte vyleštit, zůstanou na nich šmouhy. Navíc jar zanechává lepkavou stopu, na které často ulpí prach. Veškeré úsilí je potom zbytečné. Je tedy lepší mít přípravek přímo na okna s obsahem alkoholu.

Nezapomeňte také na místa, která lidé často vynechávají. Může to být vnitřek trouby, ale také je někdy potřeba zevnitř umýt odpadkový koš. Hodí se občas utřít lustr a další svítidla, dveře a jejich rámy. Pokud se vrhnete na koš s prádlem, vyvarujte se toho, abyste pračku příliš naplnili. Nejen, že se prádlo dobře nevypere, ale také riskujete poruchu, která vás v konečném důsledku může stát několik tisíc korun. O ucpaném odpadu jsme psali zde.

Témata: úklid, práce, mytí, hadr
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008