Textilní markýzu je třeba udržovat v čistotě. Na vysokotlaký čistič či pračku zapomeňte

 Ostatní 
14. července 2020 11:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čištění markýz není žádná věda Pixabay
Na terase, balkoně nebo pergole bez patřičného zastínění nelze často v horkém létě vůbec být. Zastínit prostor lze například pomocí látkové markýzy. Ta vás ochrání před slunečními paprsky i lehkým deštěm. Aby ale pořád vypadala dobře, musíte ji také čistit. Pomohou vám v tom úplně obyčejné věci, které nejspíš máte běžně doma.

Markýza se může v závislosti na počasí ušpinit docela rychle, alespoň jednou ročně je tak nutné ji vyčistit. Jen udržovaná markýza si totiž zachová své ochranné vlastnosti a vzhled. Největším nepřítelem markýz je ptačí trus, na látce ale mohou vzniknout i jiné fleky. Špína se usazuje také na samotném stojanu.

Vystačíte si i bez chemie

Při čištění markýzy se úplně v pohodě obejdete bez agresivních chemických čistidel. Suché nečistoty jednoduše vysajte. Ovládací prvky a konstrukce zůstanou čisté, což má vliv na jejich funkčnost. A pokud budete pravidelně vysávat i tkaninu, lépe ji tak ochráníte před plísní a vznikem skvrn. Na špinavé markýze se může snadno vytvořit třeba mech.

Kartáč, žebřík a teleskopická tyč

Jakmile z markýzy pečllivě vysajete všechny suché nečistoty, můžete se pustit do mokrého čištění. Potřebovat budete žebřík, teleskopickou tyč a měkký kartáč. S odolným znečištěním vám pak může pomoci vodní tryska ze zahradní hadice.

Pračku ani tlakový čistič nepoužívejte

Při čištění tkaniny nikdy nepoužívejte vysoký tlak, ten by ji mohl nenávratně poškodit. Znečištěnou markýzu nelze prát ani v pračce. V obou případech horká voda poškozuje speciálně ošetřenou markýzu, zvláště vysokotlaké čištění je pro tento materiál velmi nevhodné.

Vystačíte si s pracím práškem

Pro vlhké čištění měkkou houbou se hodí roztok jemného pracího prostředku a vlažné vody (max. 40 °C). Roztokem čistěte látku, dokud prací pěna nečistotu neodstraní. Poté opláchněte zastínění čistou vodou tak, abyste odstranili zbytky mýdla. Takto můžete markýzu jemně vyčistit, aniž byste zanechali stopy nečistot nebo zbarvení. Nepoužívejte žádné agresivní chemikálie, aby nedošlo k poškození impregnace látky.

Po vlhkém čištění je důležité, aby čistá tkanina zcela vyschla. Pouze tehdy může být markýza opět zatažena. Dlouhodobá vlhkost látku poškozuje. Je-li tkanina vlhká, nemůže uschnout a vytváří se vodní skvrny. Vlhkost také urychluje napadení plísněmi. O tom, jakými způsoby lze zastínit třeba balkon, jsme psali zde.

Triky odborníků

Můžete také vyzkoušet triky odborníků, kteří mají s čištěním markýz mnohaleté zkušenosti.

  • Drobné nečistoty můžete odstranit bezbarvou gumou, která je snadno odstraní.
  • Pyl a další volné částice lze odstranit klepadlem na koberce nebo opatrně odsát vysavačem.
  • V boji proti plísním a skvrnám je užitečná octová voda.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod