Zelené fásady z popínavých rostlin. Co všechno je dobré vědět, než si necháte obrůst dům

 Dům 
29. července 2020 12:31 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Popínavé rostliny zkrášlí dům, opěrnou zeď, oplocení, pergolu a jinou dřevěnou konstrukci Depositphotos
Popínavé rostliny zkrášlí dům, opěrnou zeď, oplocení, pergolu a jinou dřevěnou konstrukci. Nepoškodí fasádu a pokud nechcete investovat do její opravy, pak ji elegantně zakryjí, je však třeba vysadit popínavky stálozelené. Budou v zimě zvenčí fungovat jako tepelný izolant.

V létě budou izolací před horkem. V zásadě může být celý dům porostlý stále zeleným břečťanem, hlavně na straně severní. Je ale jasné, že zelená fasáda plnohodnotně nenahradí zateplovací systém.

Domy porostlé zelenými rostlinami vypadají lákavě, ale pokud byste se rozhodli pro vertikální zahradu, sáhnete hluboko do peněženky. Zeleň na stěnách vašeho domu však můžete mít po celý rok, přičemž nemusíte dokonce nic zaplatit. Břečťan si snadno vypěstujete tak, že jej nastříháte v lese a necháte ve výživném roztoku zakořenit a poté vysadíte. Popínavky se doslova stanou součástí konstrukce domu. 

Přednosti popínavých rostlin

Ochrana vaší fasády je zásadní předností popínavých rostlin. Povětrnostní vlivy díky popínavým rostlinám na omítku nedosáhnou. Popínavky tvoří vzduchovou izolační vrstvu, a tak regulují výkyvy teplot. Nejčastějším mýtem je pronikání hmyzu do interiéru. Hmyz se však drží v rostlinách a neproniká do vašeho interiéru častěji než u rostlinami nepokrytých staveb.

Nevýhoda popínavých rostlin

Pokud se rozhodnete pro stále zelený břečťan, těžko své rozhodnutí změníte. Břečťan a také přísavník trojlaločný vytvoří přísavky a přísavné kořeny, které lze z povrchu omítky odstranit jen těžko. Neproniknou však do struktury omítky a pod její povrch, proto jej můžete odstranit oškrabáním, ale je to pracnější.

Jak rychle vaše fasáda obroste

Přísavníkem asi za sedm let, břečťanem to trvá déle. Před výsadbou je důležité obohatit půdu humusem a je vhodné přihnojovat hnojivy. Výhony stříhejte okolo oken a dveří a odstraňujte převislé výhony. Opadavé druhy (přísavník) nadělají na podzim hodně nepořádku. Nádherné barvy jejich listů až do temně šarlatové ale stojí za to.

Rostliny, které vyžadují oporu

Po konstrukcích se vám můžou pnout například trubač, zimolez, plamének, pětičetník a další druhy. Konstrukci jednoduše ukotvíte k fasádě a vysazené rostliny si obstarají vše ostatní. Dále čtěte: Pnoucí rostliny mají své kouzlo. Vytvořte jim krásnou oporu za pár korun.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod