Nezmeškejte druhou úrodu. Co zasadit ještě v červenci a srpnu

 Zahrada 
26. července 2020 09:08 / Eva Vogelová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Nyní můžete zasadit salát, ředkvičky či hrách  Pixabay
V létě nemusíte úrodu pouze sklízet. Nenechte půdu po sklizni ležet ladem a zasaďte do ní zeleninu, na které si pochutnáte ještě letos. V červenci totiž začíná druhé kolo sázení. Co můžete v létě zasadit?

Některou zeleninu nemusíte sázet pouze na jaře, ale i v červenci a srpnu. Byla by škoda, abyste toho nevyužili. Zjistěte, co nasadit a jak o svoji úrodu dobře pečovat, aby byla co největší.

Salát

Salát není náročný na pěstování. Sázet ho můžete od jara do podzimu. Pokud ho budete sázet na přelomu července a srpna, sklízet ho můžete na podzim před prvními mrazíky. Nečekejte však, že bude mít velké hlávky, protože po létě začne sychravé počasí.

Salátů existuje několik druhů, není lehké si z nich vybrat. Každý je bohatý na jiné živiny. Zeleně zbarvený obsahuje velké množství hořčíku. Červeně zbarvený je zase bohatý na karoten. Salát zalévejte spíše ráno. Nepotřebuje přehnanou zálivku, nedaří se mu v přílišném vlhku, může shnít.

Ředkvičky

Ředkvičky obsahují velké množství vitaminů B a C. Kromě toho jsou bohaté na kyselinu listovou, draslík, karoten a vápník. Můžete je bez obav nasadit nyní. Měly by vyrůst za krátkou chvíli, aby byly šťavnaté. Pokud budou růst pomalu, zdřevnatí. Zalévejte je často, ale v malých dávkách, aby neuhnily. Zasazené ředkvičky přikryjte netkanou textilií. Ubráníte je tak před škůdci, kteří by do nich mohli naklást vajíčka.

Hrášek

Sklidili jste nedávno ze záhonu česnek? Nasaďte po něm hrách, bude se mu tam dařit. Hrášek není náročný, snese i nižší teploty. Půda, do které ho nasadíte, by neměla být suchá, ale ani příliš mokrá. Díky letním teplotám stihne bez problému dozrát do podzimu.

Hrášek hnojivo nepotřebuje, stačí, když ho budete pravidelně zalévat a nenecháte ho vyschnout. Můžete mu postavit i oporu z menších latěk, aby se příliš neohýbal a nelámal. Nezapomeňte v záhonu vytahovat plevel a odstraňovat slimáky. Obojí hrášku škodí.

Špenát

Špenát je dalším druhem zeleniny, který můžete vysadit až v srpnu. Obsahuje velké množství vitaminů A, C, D a E. Zasaďte ho ideálně do polostínu, aby na něj sluneční paprsky nesvítily celý den. Neprospívá mu blízkost červené řepy, jinak se snese s každou zeleninou. Pravidelně ho zalévejte a zhruba do dvou měsíců ho můžete sklízet. Přečtěte si o tom, jak správně pěstovat nepřehlédnutelnou japonskou vrbu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod