Vosy jsou otravné a mohou být i nebezpečné. Vyžeňte je z okolí svého domu

 Zahrada 
31. července 2020 08:19 / Eva Vogelová
  4
📷
5 fotografií v galerii
Nastražte vosám past Pixabay
Vosy dokáží otrávit pobyt na zahradě či terase. Chcete relaxovat, ale ony vám nedají pokoj. Někdy mohou být i agresivní. Rádi byste je vypudili, ale nevíte, co pro to máte udělat? Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou.

Vosy se mohou objevit téměř kdekoliv. Kromě zahrady se občas shlukují i za okenicemi či v poštovních schránkách. Vosy jsou nebezpečné zejména pro jedince, kteří trpí alergií. Vosí bodnutí dokáže potrápit i domácí mazlíčky. Naučte se jich zbavovat.

Rostliny, které vosám nevoní

Před vosami se můžete chránit preventivně. Nasaďte si na zahradu či do truhlíku na balkon rostliny, které je odpudí. Vosy nesnášejí mátu, pelyněk či eukalyptus. Pokud nechcete vysazovat nové rostliny, pořiďte si esenciální olej. Nakapejte ho na kapesník či vatové tampony a potřete s ním místa, kde se nejvíce vyskytujete. Mátový či eukalyptový olej vám bude vonět, takže se nemusíte bát s ním potřít i stůl či židle. 

Sladká past na vosy

Na vosy můžete nastražit past. Nachystejte si několik PET lahví. Nalijte do ní vodu s cukrem či sladkou šťávu. Když tam vosa vletí, nebude už moci vyletět. Lahev postavte na místo, kde vás vosy nejvíce obtěžují. Ideální bude, když vyrobíte několik takových pastí a rozmístíte je v okolí. Můžete je pověsit i na stromy. Na konci každého dne chycené vosy vyhoďte a do lahví nalijte novou tekutinu.

Přírodní odpuzovače

Vosy můžete odpudit přírodními pomocníky. Nachystejte si citron a rozkrojte ho na dvě poloviny. Zapíchněte do nich hřebíčky a umístěte je tam, kde vosy nejvíce létají. Tento fígl vás zbaví nejen vos, ale i komárů a dalšího hmyzu. Vosy nemají rády ani česnek. Můžete ho oloupat a rozvěsit. Další možností je, že ho nastrouháte či nadrtíte a smícháte s vodou. Potřete s ním zahradní nábytek, ale pouze v případě, že vám nevadí česnekový odér.

Falešné vosí hnízdo

Na vosy můžete vyzrát s imitací. Když vosy objeví jiné hnízdo, instinktivně se od něj oddálí. Vezměte si papírový pytlík, dejte do něj nafouklý balonek a svažte ho. Barva by měla být šedivá. Pokud má pytlík jiný odstín, přetřete ho třeba vodovými barvami. Zavěste ho na strom či nad stůl. Kromě vos vás mohou štvát ještě komáři. Zlikvidujte je ještě před vylíhnutím.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod