U některých psů se drápky samy obrušují, u jiných je musíte stříhat

 Mazlíčci 
31. července 2020 13:34 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pro psa není stříhání drápků nic příjemného Depositphotos
Některým psům se obrušují drápky samy, když zvíře chodí na procházky po asfaltu a betonu, u některých plemen je ale potřeba drápky zkrátit. Pokud budou přerůstat, mohou působit problémy. Jak poznáte, že už je potřeba zasáhnout?

Když je plemeno větší a těžší, stačí mu procházky venku a drápy se přirozeně obrušují. U menších psů je ale větší pravděpodobnost, že budou přerůstat. Pokud se drápy dotýkají podlahy nebo se začínají kroutit a vyvracet tlapku, na nic nečekejte. Myslete také na to, že na prvních prstech se drápy, kterým se říká paspárky, samy neobrušují, takže je potřeba je zkrátit skoro u všech psů.

Živá část

Když se drápky psovi dlouho nestříhají, prodlužují se, a tím pádem se prodlouží i jejich živá část. V takovém případě je pak nelze zkrátit ihned o velký kus, protože byste psa mohli střihnout do živého a mohlo by ho to nesmírně bolet.

Drápky musíte stříhat postupně po malých kouscích nebo je na začátku zkracovat jen pilníkem. Živá část drápků pak začne pomalu sama ustupovat a vy budete moct stříhat už běžným způsobem, takže psa ušetříte trápení.

Jak často drápky stříhat, to je naprosto individuální. Záleží na povrchu, po kterém se pes pohybuje. A také o kolik jste drápky zkrátili posledně. Nejlepší je podívat se na ně jednou za měsíc, jestli už nenarostly až příliš. Zaměřte se hlavně na paspárek, tedy první prst.

Jsou dva druhy drápků, a to bílé a černé. U bílých je stříhání jednodušší, protože jde živá část dobře vidět. U psů s tmavými drápky je to složitější, protože nevíte, kde živá část je a kde smíte stříhat. V případě černých drápků použijte ostré kleště a postupujte po milimetru. V žádném případě se nesnažte celý drápek ustřihnout na jedno cvaknutí. Pokud se budete bát, raději se obraťte na odborníka.

Různá délka

Ne všechny drápky se obrušují a rostou stejnoměrně. Myslete na to při stříhání a nezkracujte všechny drápky o stejnou délku. Správná délka drápků je dva a více milimetrů nad rovinou podlahy. Když jsou drápky delší, je potřeba je zkrátit. Čím ostřejší náčiní k tomu budete mít, tím lepší to pro psa bude. Nejlepší jsou gilotinové kleště. Dají se ale použít i klasické kleště.

Stříhání může být pro psa stresující, a proto může mít strach. Musí sedět a nehýbat se, ale také riskuje bolest. Proto na něj musíte vymyslet taktiku, při které si rád nechá ostříhat drápky. Za každý mu dejte pamlsek a pohlaďte ho. Pes se na to bude těšit a nebude to vnímat jako něco špatného. O vážných nemocech psů jsme psali zde.

Témata: péče, drápky
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008