Pozor na jedovaté cukety. Co by vás mělo varovat

Cukety se dají běžně jíst i za syrova
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zahrada 
27. srpna 2020 08:35 / Depositphotos
  147   6
Je období cuket. Dávejte si však velký pozor na to, jaké plody vybíráte. Cuketou se totiž můžete i otrávit.

Cukety obsahují hodně vody, ale vedle toho v ní najdete mnoho dalších důležitých látek. Samozřejmostí je vitamin C, ale také B a E. Najdete v ní betakaroteny, hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, měď i zinek. Kromě těchto benefitů má však jednu obrovskou nevýhodu. Pokud si špatně vyberete plod, můžete se jím i otrávit. Jak je poznat?

Jedovatý kukurbitacin

Jed, který se může objevit nejenom v cuketách, ale i dalších tykvovitých plodech, se nazývá kukurbitacin. Tato látka patří mezi hořčiny, která dráždí sliznice trávicího ústrojí a podle množství v těle způsobuje nevolnost a průjem. V nejhorším případě ale organismus zcela přemůže. Tyto případy jsou naštěstí zcela výjimečné. Bohužel, jed se neodstraní ani tepelnou úpravou.

Hořkost na prvním místě

Právě hořkost kukurbitacinu je to první, co by vás mělo varovat, že vaše zelenina není zcela v pořádku. Čím je hořkost cukety vyšší, tím je jedu více. Proto byste neměli konzumovat hořké nejenom cukety, ale ani okurky, dýně, tykve a dokonce i melouny. Největší riziko hrozí právě u doma pěstovaných cuket.

Vlastnoručně vypěstovaný jed

I když v našich podmínkách se kukurbitacin prakticky nevyskytuje, jeho tvorbu podporuje horko, sucho, ale také škůdci nebo neodborné pěstování. Nebezpečí vzniku této jedovaté hořčiny se zvyšuje také na záhonech, kde se plodnice cuket nachází v sousedství okrasných tykví, které se vzájemným opilováním zkříží a jedovatý plod je na světě. 

Sbírejte mladé plody

Jistota, jak se vyhnout jedovatým plodům, je sbírat je ještě v mladém stavu. To se týká nejenom okurek, ale především cuket nebo dýní. Jejich následné skladování není až tak náročné. Tipy, co dělat s nadúrodou cuket, jsme psali zde. Stejně tak pečlivě vybírejte semena na zahradu od ověřených pěstitelů, či je kupujte přímo v zahradnických potřebách. Plody s nahořkou chutí ihned vyhoďte a dál je nepěstujte.

Šárka Sokolská | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Dvě mouchy jednou ranou. Úchvatné vyhlídky i největší koncentrace léčivých pramenů

Věda & Vesmír

V Saúdské Arábii byly objeveny 120 000 let staré lidské stopy

Bydlení

Na pískované nebo leptané sklo čističe nepatří. Poradíme vám, čím je perfektně vyleštit