Jak se co nejelegantněji zbavit starých tapet

 Dům 
27. května 2021 10:54 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Odstraňování tapet nemusí být vždy boj Depositphotos
Rozhodli jste se pro rekonstrukci bytu, ale obáváte se, že si nedokážete poradit se starými tapetami? Nezoufejte, v případě papírových tapet postačí horká voda a na samolepící funguje fén.

Ze všeho nejdříve je nutné odsunout veškerý nábytek od stěn a důkladně ho zakrýt fólií. Pod fólii skryjte také podlahu. Pokud máte v místnosti položený koberec, raději ho srolujte. Následně se pusťte do zjišťování, jakou máte vlastně na zdi nalepenou tapetu. Slouží k tomu jednoduchý trik. Najděte na zdi odchlipující se růžek a zkuste za něj zatáhnout. Pokud to půjde snadno a celý pruh tapety stáhnete ze zdi, máte vyhráno. Jde už nejspíš o některý z novějších výrobků. Když se vám ale začne tapeta trhat, okamžitě přestaňte. Jedná se totiž o papírové tapety.

Klíčem úspěšného odstranění je dostatek vody

Úspěšného odstranění papírových tapet nedocílíte bez dostatečného množství vody. Vezměte si na pomoc malířskou štětku, kterou namočte do horké vody a důkladně provlhčete tapetu. Postupujte vždy odshora dolů. Případná stékající voda se vsákne do tapety a nepoteče na podlahu. Jakmile máte celou stěnu důkladně mokrou, vyčkejte zhruba dvacet minut, než se voda do tapet dostatečně vsákne.

Až začne tapeta vysychat, zkuste ji za růžek strhnout. V případě, že se trhá, budete se muset znovu pustit do provlhčení tapet a celý proces tak opakovat. Může se však stát, že ani po opakovaném provlhčení se nepodaří tapety strhnout v jednom kuse. V tom případě není jiná možnost, než se pustit do náročné práce se špachtlí a zbytky odstranit. Pracujte opatrně, aby nebyla poškozená stěna. Staré lepidlo následně odstraňte měkkým hadrem namočeným v teplé vodě. Stěnu udržujte stále vlhkou. 

Lehčí práci budete mít u vliesových tapet. Nemusíte totiž neustále kontrolovat, zda jsou tapety dostatečně provlhčené, protože k tomu jednoduše není žádná voda potřeba. Tapet se lze zbavit za sucha. Jedná se totiž o materiál, u kterého se při lepení potírá lepidlem pouze stěna. K odstranění tedy postačí pouze špachtle, díky které odchlípnete horní růžek tapety a opatrným tahem strhnete celý pas.

Šikovný pomocník

Jednoduše odstraníte také samolepící fototapetu. Začněte opět odchlípnutím růžku a pomalým odlepováním. Pro usnadnění je dobré plochu fototapety nahřát, například fénem. Po odstranění zůstanou na podkladu zbytky lepidla. S pomocí hadříku s technickým benzínem lze dočista tyto zbytky odstranit. Psali jsme také: Užitečné tipy, které vám usnadní malování pokojů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008