Psi umí žárlit i se naštvat. Není těžké poznat, co je zrovna trápí

 Mazlíčci 
03. září 2020 10:15 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Když se svému psovi dostatečně nevěnujete, může se cítit ublíženě  Depositphotos
Nejen lidé pociťují negativní emoce, dokáží to i psi. Stačí, když si domů přivedete nového chlupáče či partnera a věnujete mu svoji pozornost. Váš čtyřnohý kamarád vám to dá rychle najevo. Podle čeho poznáte, že na vás váš pes žárlí či projevuje naštvání?

To, že psi dokáží žárlit a urazit se, dokázal experiment z Kalifornské univerzity, jehož součástí byla vycpaná atrapa psa, která vrtěla ocasem a štěkala. Majitelé skutečných psů věnovali pozornost atrapě a citlivější chlupáči ji začali odstrkovat a štěkat na ni. Pejskové se jednoduše nechtějí dělit o pánovu pozornost s někým cizím.

Jak psi projevují žárlivost a naštvání?

Psi projevují své negativní pocity různými způsoby. Někdy poznáte hned, že jsou naštvaní či žárlí, ale jindy jejich jednání nemusíte pochopit. Navíc, každý pes je trochu jiný a své pocity může dávat najevo různými způsoby.

Najdete ho na místě, kam běžně nechodí

Někteří pejsci, když se naštvou, nevědí, jak vám to dát najevo, tak odejdou trucovat. Vyberou si místo, kde se běžně nevykytují, aby vám tím řekli, že něco není v pořádku. Většina chlupáčů se vyskytuje nejvíce tam, kde jste vy, takže v kuchyni, obývacím pokoji či ložnici. Když se naštve, odejde na záchod, do koupelny či na verandu.

Vtírá se

Svoji žárlivost někteří vyjadřují tím, že vám věnují nezvykle velkou pozornost. Jednoduše se k vám vetřou, olizují vám nohy, ruce či obličej nebo se o vás otírají. Pokud tohle běžně váš pes nedělá, snaží se vám naznačit, že žárlí či se mu nelíbilo vaše jednání a je na vás naštvaný.

Bere vám váš osobní prostor

Pejsci jsou mazaní a záměrně vám dokáží znepříjemnit život. Když jsou na vás naštvaní, dají vám to najevo tak, že si k vám lehnou a začnou vás vytlačovat a krást vám váš prostor. Když sedíte na pohovce, lehnou si tam, začnou se roztahovat a vytlačovat vás čumákem či tlapkami. Mohou to provádět i na posteli, křesle či kdekoliv jinde.

Chová se k vám agresivně

Když jste svého mazlíčka naštvali a je jasné, že si s vámi nechce jen hrát, chová se agresivně. Začne na váš štěkat a kouše člověka či zvíře, kterému věnujete větší pozornost. Může na vás i cenit zuby a jednoduše vám nedá vůbec pokoj, dokud se nezačnete naplno věnovat pouze jemu.

Nahodí ublížený pohled

Pejsci se umí tvářit uraženě. Váš mazlíček se na vás bude dlouhou chvíli dívat svým ublíženým pohledem, abyste si ho všimli. Když to na vás nebude fungovat, uraženě odejde a bude doufat, že se za ním za chvíli vydáte. Přečtěte si o tom, jak u psa poznat přetočení žaludku. Jde doslova o minuty.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod