Většina lidí péči o pračku podceňuje. Kvůli tomu si však ničí spotřebič i prádlo

 Ostatní 
17. září 2020 11:08 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Náležitou péčí můžete pračce zvýšit životnost Depositphotos
Jako většina vašich pomocníků v domácnosti i pračka potřebuje, aby jí byla věnována náležitá péče. Spousta lidí však péči o pračku podceňuje, přitom jí stačí věnovat chvíli párkrát do roka.

Pokud si přejete, aby vaše pračka vydržela co nejdéle a stále vám poskytovala čisté a voňavé prádlo, musíte jí věnovat náležitou pozornost. Naštěstí stačí jen pravidelná údržba párkrát do roka, nicméně je důležité s ní začít co nejdříve, neboť čištění zanedbané pračky se také může stát vaší noční můrou.

Co udělat po každém praní

Vaší pračce velmi pomůžete už tím, že po každém praní otřete gumové těsnění dvířek suchým hadříkem. Tím zabráníte tomu, aby se na něm vytvořila plíseň. Přibližně jednou za měsíc je také dobré toto těsnění ošetřit přípravkem proti puchření gumy. Místo speciálního přípravku můžete využít také lékařskou vazelínu, která za méně peněz odvede srovnatelný výkon.

Kromě dvířek se zaměřte také na šuplík, kam dáváte prací prášek. Ten totiž není při praní dokonale vymyt a usazuje se na stěnách šuplíčku, kde časem začne zapáchat. Šuplík tedy ideálně po každém praní vymyjte a nechte dobře vyschnout.

Jednou za čtvrt roku pračku vyvařte

Jelikož dnes se pere většinou při nízkých teplotách, existuje vyšší riziko, že se v útrobách pračky začnou tvořit bakterie, které mohou způsobit nepříjemný zápach. Z toho důvodu je dobré, když pračku alespoň jednou za čtvrt roku zapnete jen tak naprázdno na nejvyšší možnou teplotu. Horká voda vyplaví všechny nečistoty a zničí bakterie. Je dobré, když pro tuto vyvářku nastavíte nejdelší možný program, aby horká voda byla v pračce co nejdéle.

Při vyvářce můžete spotřebiči pomoci i použitím nějakého speciálního čističe pračky, který slouží k vyčištění hůře dostupných míst a odstranění vodního kamene a mastnoty. V tomto případě je lepší spolehnout se na speciální čističe, jelikož použití octa či kyseliny citronové může pračku poškodit.

Nezapomínejte na filtr

Při čištění pračky nesmíte zapomínat ani na filtr. Zůstávají v něm různé usazeniny a vodní kámen a při nedostatečné péči o něj má pak pračka problémy s napouštěním a vypouštěním vody, což značně snižuje efektivitu praní.

Filtr vyčistěte alespoň jednou za rok. Jak se k filtru dostanete a jak ho správně vyčistit, se dočtete v návodu k vaší pračce. Obvykle však bývá dobře dostupný z přední strany pračky.

Dodržujte také zásady správného praní

Životnost vaší pračky zvýšíte také tím, že budete správně prát. Pokud pračku přeplňujete, extrémně ji tak namáháte. Dejte si také pozor na to, abyste neprali drobné mince či klíče. Kromě toho, že vám poškrábou buben, mohou také zapadnout hluboko do útrob pračky, kde mohou nadělat paseku. Nešetřete také na pracích prostředcích. Například méně kvalitní aviváže zanechávají více usazenin v hadicích i filtru pračky. Jak si vyrobit aviváž doma, se můžete dočíst zde. Nakonec po každém praní nechte otevřená dvířka a šuplík, aby se pračka pořádně odvětrala a vyschla, aby se v ní netvořily plísně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod