Dřín obecný právě dozrává. Jeho plody se hodí pro přípravu džemů i nápojů plných vitaminu C

 Zahrada 
17. září 2020 09:18 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Sladkokyselé bobule mají lehce natrpklou chuť Depositphotos
Přemýšlíte už nad tím, jak s přicházejícím podzimem zvýšit odolnost organismu? Nestůjte fronty v lékárnách na předražené vitaminové doplňky a raději si zajděte pro vitaminy přímo do přírody. Dřín obecný právě dozrává a jeho plody se hodí pro přípravu džemů i nápojů.

Oválné plody dřínu obecného, nebo též dřínu jarního, zrají na přelomu konce léta a začátku podzimu. Jsou jasně červené až rudé, lesklé, ale hlavně jsou jedlé a zdraví velmi prospěšné. Nazývají se dřínky a najdete v nich řadu prospěšných látek.

Lákavé červené plody

Dřínky mají velmi lákavý vzhled a natrpklou sladkokyselou chuť. Stejně jako u trnek se jejich chuť zjemní až po přejití mrazem. To dřínky nejen zesládnou, ale také změknou.

Mohou se konzumovat jak za syrova, ale hodí se též na přípravu džemů, sirupů, kompotů, marmelád nebo i koláčů. Někteří lidé z nich připravují likér či víno a ze semen se vyrábí náhražka kávy. Při naložení do slané vody chutnají podobně jako olivy.

Přírodní vitaminová bomba

Dřínky navíc obsahují vysoké množství vitaminu C, zhruba jako rakytník, šípky nebo černý rybíz. Jaké další potraviny obsahují vitamin C si přečtěte v tomto článku. Jsou také zdrojem sacharidů, fosforu, draslíku, minerálních látek, pektinů a organických kyselin. Dříve byly dokonce využívány jako léčivo při střevních chorobách. Čaj z dřínek prý dokáže zklidnit podrážděný zažívací trakt po přejedení.

Dřínkový mošt

Nasbírejte potřebné množství plodů, rozdrťte je a smíchejte s vodou v poměru 2 : 1 ve prospěch dřínek a nechte alespoň přes noc louhovat. Poté sceďte a přidejte cukr a vodu. Základní recept říká na litr scezené šťávy přidat 150 gramů cukru a jeden litr vody, ovšem upravit ho můžete dle chuti. Mošt poté slijte do láhví a sterilizujte.

Sušené dřínky

Dřínky pečlivě omyjte a nechte okapat. Naskládejte na plata sušičky a sušte na střední výkon klidně celý den. Pokud chcete sušit dřínky na čaj, nemusíte je vypeckovávat. Jestliže z nich chcete udělat koření, budete je muset dopředu vypeckovat. Sušené dřínky pak můžete umlít nebo rozdrtit v hmoždíři a uskladnit jako koření, které se hodí především k dochucení masa nebo do omáček. Koření je lehce kyselé a připomíná šípky s citronem.

Dřínkový čaj

Čaj můžete připravit jak ze sušených, tak z čerstvých plodů. Když ale plodů nasušíte dost, vydrží vám klidně celou zimu. A co si budeme povídat, v zimě se zásobárna vitaminu C vždycky hodí. Pak jednoduše přelijete dřínky horkou vodou, necháte čtvrt hodiny vylouhovat, osladíte lžící medu a můžete podávat.

Dřínkové olivy

Na sušení dřínek, nebo přípravu marmelád můžete dřínky sesbírat klidně ze země. Na olivy se ale budou hodit spíš ty trhané, méně zralé. Nasbírejte si jich zhruba čtvrt kilogramů. Smíchejte sto mililitrů vody se stejným množstvím soli, kterou nechte dobře rozpustit. Poté přidejte dřínky, dobře promíchejte a nechte týden uležet. Po týdnu slijte a nechte úplně vyschnout. Vedle si připravte čerstvé bylinky dle chuti a česnek, který pokrájíte na plátky. Do skleniček potom vrstvěte dřínky, bylinky a česnek a nakonec zalijte olivovým olejem. Nechte tři týdny odpočinout a poté používejte jako olivy.

Dřín na zahradě

Navíc je tento keř odolný proti chorobám, mrazuvzdorný a díky bohatému kořenovému systému zpevňuje půdu. Zvěř jeho větve neokusuje, takže je vhodný i pro pěstování na zahradě. Dle odrůdy je sklízíme koncem srpna nebo během září. Musí být vybarvené a tvrdé. Z jednoho keře lze v období sklizně získat až 30 kilogramů plodů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod