Letošní úroda je pomalu u konce. Připravte své záhony na příští rok

 Zahrada 
16. září 2020 10:06 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Záhony po sklizni je potřeba zrýt  Depositphotos
Zahrádkářská sezona vrcholí. Lidé sklízejí svoji poslední úrodu a záhony začínají zet prázdnotou. Pomalu mizí kořenová zelenina, bylinky či brambory. Přišel čas, abyste své záhony pomalu připravovali na následující roční období a příští sezonu.

Záhony po sklizni potřebují péči, aby v nich příští rok mohlo vyrůst velké množství zeleniny. Budou si potřebovat odpočinout, aby mohly další rok zase pracovat. Záhony potřebují doplnit živiny a připravit se na chladnější období. 

Záhony nejdříve zryjte

Důležitá součást přípravy záhonů na zimu je rytí. Všechny záhony zryjte, ale ne moc hluboko. Stačí, aby hloubka odpovídala velikosti rýče. Nerozbíjejte zbytečně velké hroudy hlíny. Není to potřeba, protože to za vás provede mráz. Pokud se na záhonech stále hemží slimáci, počkejte s přípravou záhonů na zimu na dobu, až bude trochu chladněji.

Zbytků zeleniny na záhonech se nezbavujte

Neměli byste záhony zbavovat zbytků zeleniny. Nevytrhávejte ji, protože díky nim se do půdy budou postupně uvolňovat minerály. Konkrétně půjde o draslík, fosfor a dusík. Půda díky nim bude vyživená a lépe připravená na sázení zeleniny v příštím roce.

Pohnojte záhony posekanou trávou

Pokud jste záhony už zryli, na řadě je mulčování. Pouze však v případě, že vám už po záhonech nelezou žádní slimáci. Posekejte trávu a využijte ji jako mulč. Rovnoměrně s ní posypejte záhony a zaryjte ji. Záhony byste neměli zakrývat příliš velkou vrstvou posekané trávy, protože by vám rytí mohlo jít hůře. Posekaná tráva dodá záhonům potřebné živiny.

Záhony potřebují kompost

Kromě mulčování, byste měli záhony po letošní sklizni pohnojit kompostem. Jde o důležitý krok, protože díky němu ochráníte zeminu před velkým mrazem. Kompost zeminu i vyživí, takže bude dostatečně připravená na další sezonu.

Záhony ideálně pohnojte kompostem, který jste si vytvořili na zahradě. Měl by obsahovat posekanou trávu, listí, organické zbytky z kuchyně, rozdrcené větve, kůru, piliny či trus hospodářských zvířat. Kompost rovnoměrně rozložte na záhony. Půdu už neryjte ani neuhrabávejte. Dostane se do ní snadněji voda a bude mít větší možnost dýchat. Dále čtěte: Co je ještě potřeba udělat v září?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod