Dotěrné kuny mohou vážně poškodit vaše auto. Jsou způsoby, jak ho před nimi ochránit

 Ostatní 
03. října 2020 10:13 / Petr Vlach
  2
📷
5 fotografií v galerii
Kuna může vaše auto poškodit různými způsoby  / inStory.cz
Kuna je poměrně dotěrné, a ještě ke všemu chráněné zvíře. Dokud neškodí, je vše v pohodě. Ale co když škodit začne? Máme několik doporučení, která pomohou.

Kuna může vaše auto poškodit různými způsoby. Rozhodně proto nenechávejte nic náhodě a pokud si začne kuna na vašem autu pochutnávat, rázně zakročte.

Jak poznáme, že škodí

Někdy je působení kuny patrné ihned, ale někdy není její práce hned zjevná. Obvykle se mohou objevit určité závady na elektroinstalaci, na topném či chladicím systému nebo ve formě poškození různých protihlukových ochran a vycpávek kolem motoru. Některé závady mohou vypadat docela přirozeně, ale po čase vám možná bude divné, proč se stejná závada objevila obratem znovu. Jakmile tedy uvidíte vy nebo autoopraváři rozkousané části, mělo by být jasno. Též jakmile se stejná nebo velmi podobná závada objeví opakovaně.

Na co se kuny soustředí

Kuny se soustředí zejména na bužírky elektroinstalace, na protihlukové obaly motorového prostoru a také na hadice topení a klimatizace, v nichž cítí sladkou odměnu ve formě nemrznoucí směsi. Někdy si kuna v zimním období přinese do tepla motoru ke konzumaci nějakou zvířecí kořist a při té příležitosti zanechá nepořádek nebo rozkouše i něco jiného. Škody mohou být někdy drobné, ale často vás návštěva tohoto zvířete vyjde docela draho.

Amatérské ochrany

Lidé zkouší proto kunám ledacos. Vycházejí proto i u automobilu ze zkušeností s odháněním kun ze svých obydlí. Obecně platí, že kuny nemají rády lidské vlasy. Případně také nesnáší různé vůně na toaletu a další chemické pachy. Mezi jednoduché ochrany také patří spreje proti kunám. Stojí do dvou stovek a docela jednoduše se nastříkají na místa, která se kunám zalíbila. Potíž všech těchto řešení je v tom, že mají i svá silná proti. U vlasů je v rámci automobilu docela problém, jak je přidělat. Totéž platí i pro toaletní vůně. Navíc se taková ochrana rychle zanese špínou a ztratí svou účinnost. Mnozí, kteří se snažili takto auto ochránit, mají proto s kunami opakovanou neblahou zkušenost.

U spreje proti hlodavcům a kunám je zase ten problém, že pokryje exponované místo vrstvou, která je značně lepkavá a začne se zde zachytávat obrovské množství nečistot. Kabeláž a hadice jsou sice ochráněny, ale běda, pokud je potřeba je později vyměnit nebo na daném místě pracovat. Většinou se přilepíte také.

Ultrazvukový plašič

Nakonec nejlepším způsobem může být ultrazvukový plašič, který se montuje do motorového prostoru a je připojen k automobilové baterii. Nemá žádnou velkou spotřebu. Jen s několikasekundovým odstupem generuje zvuk, který člověk neslyší, ale pro řadu zvířat je velmi nepříjemný. Kuny a další havěť spolehlivě vypudí z okruhu asi 12 metrů kolem vozidla. Montáž je velmi jednoduchá a zvládne ji každý zručný kutil. Pokud byste si přece jen nebyli jisti a chtěli mít vše udělané precizně, požádejte o montáž svůj autoservis. Rádi vám za drobný příplatek vyhoví. Cena i s montáží bude kolem tisíce korun. Toto řešení ale zvažte v případě, že máte poblíž svého vlastního zvířecího mazlíčka. A nemusí to být ani hlodavec, jako třeba tolik oblíbené morče, o kterém jsme psali v článku zde. Zvuk je totiž nepříjemný i pro psy a kočky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod