Jak ochránit stromy i keře před mrazem

 Zahrada 
17. října 2020 13:42 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mráz není přítelem ovocných stromů Depositphotos
V zimě ohrožuje mladé stromky a okrasné kře sluníčko, holomráz, velké množství sněhu a hlodavci. Jednoduchými postupy můžete zajistit, aby vaše stromky byly chráněny a zimu přečkaly co nejlépe.

Pokud chcete mít radost z ovocných stromků po dlouhé roky, musíte je ještě jako mladé chránit před mrazem. Nejlepším obdobím je měsíc listopad. 

Pomůže vápno nebo deska

Jedním z největších nepřátel mladých stromků v zimním období je slunce. Působením slunečních paprsků na kmen se kůra zahřívá a ve kmeni začne proudit míza. Jenže po slunečném dni přijde mrazivá noc a problém je na světě. Vlivem rozdílných teplot se na kmeni udělají mrazové trhliny, kůra postupně odumírá, odchlipuje se od dřeva, což může zapříčinit odumření stromu. Ochranou, kterou používali už naši předci, je natření kmenů vápnem s vodou. Ideálním nátěrem je vápenné mléko, které si vyrobíte smícháním hašeného vápna s vodou. Je dobré oškrabat z kmene odumřelou kůru a potom kmen natřít. Nátěr je vhodné v průběhu zimy a v předjaří zopakovat.

Obal ochrání váš strom před sluncem i mrazem

Pokud nechcete kmen natírat, můžete vytvořit slunečním paprskům bariéru. Najděte si velkou desku a opřete ji o kmen stromu z jižní strany. Zajistěte ji, aby ji vítr neshodil. V žádném případě desku nenatírejte tmavou barvou, přitahovala by sluneční paprsky. Mladé stromky můžete obalit, což je chrání před sluncem, před mrazem i sněhem. Kmen omotejte jutovinou, ale můžete použít staré krabice, slámu nebo rákos. Je vhodná i bublinková fólie, ale musíte stromku umožnit výměnu vzduchu. Jinak by se kmen zapařoval.

Před balením odstraňte spadené listí. Myši a zajíci ohlodávají v zimě a na jaře kůru ovocných stromů. Na mladých ovocných stromcích způsobují velké škody, což má za následek odumření celého stromku. Stromky je nutné chránit bariérou, aby se ke kmeni nedostali. Dobře funguje ovázání stromku chvojím, vrbovým proutím či rákosím, a to hlavně v dolní části kmene, kam hlodavci a zajíci lehce dosáhnou.

Sníh chrání kořeny stromu

Sněhu se v případě stromků nemusíte bát. Sníh stromkům pomáhá, protože chrání kořeny před mrazem a dodává stromům vláhu. Sníh od stromků neodhrabávejte, ale kontrolujte velké množství sněhu na větvích, které by se mohly zlomit. Rizikové jsou oblevy, kdy tající sníh změkne a v nočních mrazech vytvoří ledový obal na větvích. Stromek můžete svázat od země až po vrchol jutou, sníh vám nebude větve lámat. Můžete z plátěného pytle nasadit na svázaný stromek „čepici“. Rostliny budou lépe chráněny a vám se bude lépe odstraňovat sněhová nadílka. Dále čtěte: Větší úrodu zajístí správný zimní ořez stromů a keřů. Poradíme, jak na to.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008