Jak hrabat listí a dělat zahradní práce, když máte sezonní alergie

 Zahrada 
25. října 2020 09:49 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hrabání listí je pro alergiky náročné Pixabay
Podzim je tady, což znamená, že je jen otázkou času, kdy budeme muset vzít do ruky hrábě a vypořádat se se spadaným listím a dalšími nezbytnými pracemi na zahradách.

Podzimní práce na zahradě jsou ale problémem pro ty, kdo trpí sezonními alergiemi. Pyl a plíseň mohou změnit zahradní práce v noční můru plnou kýchání. Proto alergolog a imunolog Dr. Sanjeev Jain radí, co můžete udělat, abychom tyto alergické reakce minimalizovali.

Listy jsou totiž plné plísní, což je hlavní příčina příznaků alergie, vysvětluje Dr. Jain. "Pyl plevele nemizí ani s podzimem a ti, kdo na něj mají alergii, například na ambrózie, jsou obzvláště náchylní k nepříznivým projevům alergií,“ říká.

Vezměte si léky předem

Co se týče nejlepších způsobů, jak zmírnit tyto typy alergií, je tu samozřejmě medikace. "Předléčte se antihistaminiky a nosními steroidy alespoň jednu hodinu před prací na zahradě a noste masku s HEPA filtrem,“ říká Dr. Jain. Když přijdete po hrabání listí domů, použijte nosní výplach s fyziologickým roztokem k odstranění pylu z vašich dýchacích cest.

Na zahradu se vydejte pracovat až odpoledne

Hrabání listí není jedinou činností podzimu, která může způsobovat nepříjemné reakce, je to také vytrhávání plevele či sekání trávníku. Děje se tak proto, že se vystavujeme stejnému pylu a plísním, se kterými přijdete do styku při hrábání listí. Abychom zmírnili dopad, navrhuje Dr. Jain načasování vašich prací vhodným způsobem. "Dalším důležitým hlediskem je, že výskyt pylu je vyšší ráno a ve větrných dnech,“ říká. "Je proto vhodnější provádět tyto činnosti v pozdních odpoledních hodinách a když nebude tak větrno.“

Hrabání listí je dráždivé i pro zdravé

Je to tak. Nestačí, že hrabání listí není pro nikoho oblíbenou podzimní disciplínou, ještě ke všemu ani nemusíte být sezonním alergikem, abyste se při hrabání listí cítili po zdravotní stránce nepříjemně. 

Hlavními negativními projevy hrabání listí i pro zdravé jedince jsou kongesce a zaslzené oči. Proto je dobré se řídit podobnými opatřeními jako v případě, že sezonní alergií trpíte. Důležité je také teplé oblečení a podrážděné oči následně doma vykapat, popřípadě použít nosní sprej pro zklidnění překrvení sliznic. Dále čtěte: I zahrada potřebuje na podzim generální úklid. Připomeňme si, na co nezapomenout.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008